Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASML: cesta z boudy ke světové dominanci

20.10.2021, Jan Vítek, článek
ASML: cesta z boudy ke světové dominanci
Existuje mnoho známých firem, které začaly velice skromně v garážích či nuzných přístřešcích a asi nejznámější je v tomto ohledu Apple. My se ale nyní zaměříme na firmu, bez níž by ani Apple nebyl tam, kde je nyní. Jde o holandskou ASML.
Kapitoly článku:
V historii společnosti ASML hrála velkou roli původní ASM (Advanced Semiconductor Materials), která byla založena už v roce 1968 a začala s výrobou výbavy pro produkci polovodičů v rámci front-endu i back-endu linek. 
 
ASML tak začala svou dráhu v roce 1984 ještě pod názvem ASM Litography, přičemž to, že její první "papundeklové" ředitelství se nacházelo vedle budovy firmy Philips, samozřejmě není náhoda. ASML byla totiž vytvořena jako společný podnik firmy Advanced Semiconductor Materials (ASM, nyní ASMI jako International) a právě firmy Philips (resp. Royal Philips Electronics), která ale dnes vlastní už jen minimální podíl akcií. Philips přitom v roce 1988 odkoupil od ASM její půlku podílu v ASM Litography a ta se do velké míry osamostatnila.
 
wafer stepper PAS 2500/10 vyráběný ještě pod značkou ASM Litography
 
ASM Litography už v době svého založení nabízela své wafer steppery, čili stroje, které vyrábí dodnes a které slouží k osvěcování waferů přes litografickou masku. V roce 1988 se firma rozhodla, že nebude měnit svůj název, respektive že jej jen trošku pozmění z ASM Litography na ASML. Zároveň vstoupila na asijský trh (dříve se zaměřila jen na americké a evropské firmy), čímž začala v podstatě soupeřit i se svou mateřskou ASM, která už od roku 1975 působí v Hong Kongu. 
 
 
 
Na konci 80. let ovšem přišla krize v průmyslu a samotný Philips oznámil, že chystá škrty, přičemž bylo zřejmé, že dojde i na ASML jako tehdejšího žrouta prostředků, který měl jen pár vlastních zákazníků a nedokázal finančně stát na svých nohách. Vedení ASML ale oslovilo Henka Bodta, člena představenstva firmy Philips, který přesvědčil ostatní k tomu, aby firmě ASML naopak spíše ještě pomohli. 
 
ASML PAS 5500
 
Investice se vyplatila, neboť ASML i díky ní přišlo s průlomovým skenerem PAS 5500, který se leckde ještě stále používá díky svému modulárnímu systému a s jeho pomocí lze tyto stroje postupem času upgradovat pro novější procesy. Právě PAS 5500 vzhledem ke svým výborným vlastnostem včetně vysokého rozlišení a výkonu přitáhl potřebné klíčové zákazníky, díky nimž ASML konečně začalo generovat zisk. 
 
Philips se však firmy ASML začal zbavovat už v roce 1993, kdy se rozhodl zaměřit více na svůj hlavní byznys s elektronikou, aby poté ASML fungovala už zcela samostatně, což bylo stvrzeno v roce 1995, kdy se stala veřejně obchodovatelnou společností. Po druhé nabídce akcií firmě Philips zůstalo už jen 25 % akcií v ASML a ještě později v roce 2000 už jen 6,7 %. ASML ale v té době už rostla, rozšiřovala své výzkumné, vývojové i výrobní kapacity a blížilo se nové tisíciletí a éra řady strojů TWINSCAN.  
 
Zároveň s tím se ASML rozrůstala a od roku 1984, kdy měla pouze 84 zaměstnanců, se její pracovní síla do roku 2000 rozrostla na téměř 4400 lidí. Právě nástup nového tisíciletí znamenal přelom, neboť ASML se spojila s SVG (Silicon Valley Group), a v podstatě se tím zdvojnásobila. Zatímco ředitelství zůstalo v Nizozemském Veldhovenu, výroba, výzkum a vývoj se přesunuly i do Kalifornie (část zůstala v Evropě), přičemž svá vzdělávací a vývojová centra měla tato firma i v Japonsku a na Tchaj-wanu a svá zastoupení pak v celkem 16 zemích světa.