Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové potvrdili, že z podzemí Europy tryská voda

20.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Astronomové potvrdili, že z podzemí Europy tryská voda
Astronomové dokázali přímo detekovat vodu tryskající z podzemí Jupiterova měsíce Europa. Našli tak vodní páry přímo v atmosféře měsíce. Je to tak dosud nejlepší důkaz toho, že na Europě je voda. 
Je to další a dosud nejlepší důkaz toho, že na Jupiterově měsíci Europa je pod ledovou krustou oceán tekuté vody a skrz průrvy v ledu z něj tato voda uniká do atmosféry. Ta by měla také celkově obsahovat mnohem méně vodních par, než se dříve předpokládalo, tedy krom míst v blízkosti vodních gejzírů. 
 
 
Vědci přitom už od 60. let minulého století vědí, že Europa je svět vodního ledu a očekávali, že pod povrchem může být obrovský oceán vzniklý díky zahřívání vlivem Jupiteru samotného. Studie v poslední dekádě pak dokázaly v atmosféře Europy najít známky vodíku a kyslíku, ale nikdy ne vodu samotnou či vodní páry.  
 
Nová studie využila teleskop v Keck Observatory na Havaji a Europa se při ní sledovala ve specifických vlnových délkách infračerveného záření, které ukazovaly na vodní páru. Měsíc byl pak sledován celkem sedmnáctkrát, a to mezi únorem roku 2016 až květnem 2017, než se opravdu objevily známky vodní páry, a to navíc velice silné. Bylo prostě nutné si počkat na jeden z velkých gejzírů, který přístroje dokázaly zachytit. 
 
A právě to, že během ostatních šestnácti pozorování nebylo zachyceno vůbec nic, napovídá, že koncentrace vodní páry v atmosféře měsíce je mnohem nižší, než se předpokládalo a že z ní rychle mizí, anebo se do ní naopak dostává jen zřídka a na několika málo místech. 
 
 
Na Europu se ale už pomalu chystají nové sondy, a sice jednak Europa Clipper a pak JUICE (JUpiter ICy moons Explorer). První má startovat v roce 2023 až 2025 a půjde o sondu vypravenou pomocí silné rakety NASA SLS, která by měla kolem měsíce proletět celkem 45x a zaměří na něj své kamery, radar i spektrometry. 
 
JUICE už je záležitost evropské ESA, která chce studovat i Ganymede a Callisto. Tato sonda by měla startovat už v roce 2022 a Jupiteru dosáhnout ke konci 20. let. Europa Clipper ale bude mít výhodu právě v SLS, díky níž by mohla s "přímou" trajektorií dosáhnout i Jupiteru dříve než JUICE, a to i přes možný pozdější start. 
 
Zdroj: Astronomy