Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS a dvě základní desky s čipovou sadou X48

31.1.2008, Pavel Boček, aktualita
ASUS a dvě základní desky s čipovou sadou X48
Společnost ASUS představila dvě základní desky s čipovými sadami Intel X48/ICH9R, P5E3 Premium Wi-Fi @n Edition a Rampage Formula. Již z názvu je jasné, že se nejedná o žádná ořezávátka a desky jsou stavěny na maximální výkon. To obnáší...
Společnost ASUS představila dvě základní desky s čipovými sadami Intel X48/ICH9R, P5E3 Premium Wi-Fi @n Edition a Rampage Formula. Již z názvu je jasné, že se nejedná o žádná ořezávátka a desky jsou stavěny na maximální výkon. To obnáší i pořádné chlazení komponent na desce, plné žeber a heatpipes, což také na fotografii ihned zaujme. Avšak použité chladiče se nakrásně hodí pro procesorové chladiče typu BOX, ne-li již tak pro věžové či chladiče se speciálním tvarem. Obzvláště u P5E3 Premium se tam některé nemusí ani vejít nebo se alespoň nastanou problémy s jejich instalací.



Obě desky podporují všechny procesory architektury Core 2 Duo a to s FSB až 1,6 GHz. Desky jsou již jako high-end stavěny na použití s paměťmi typu DDR3, P5E3 Premium zvládá frekvence až 2 GHz, u Rampage Formula však zaráží hodnota pouhé 1,2 GHz. Pokud je tomu vskutku tak, bude třeba se spolehnout na taktování, pro což jsou však obě desky s použitím osmifázového schématu napájení procesoru, sestaveného z nejlepších pevných nízkoprofilových kondenzátorů, cívek s feritovými jádry a kvalitních MOSFET, jako stvořené. Obě jsou vybaveny též EPU (Energy Processing Unit) pro inteligentní řízení spotřeby procesoru.



P5E3 Premium, jak už napovídá celý název, má integrovánu Wi-Fi kartu standardu 802.11n, mezi podporované technologie však patří i Express Gate, díky které je možné surfovat po Internetu i bez bootování operačního systému. Sloty PCIe 2.0 x16 jsou na ní tři, černý slot je verze 1.0 a má jen jednu nebo čtyři PCIe linky; další karty mohou využít jeden slot PCIe x1 nebo dva PCI. Rampage Formula zase dostala do vínku Voltiminder LED (indikace napětí a teplot procesoru a čipové sady), Extreme Tweaker pro snadné ladění a osmikanálovou zvukovou kartu SupremeFX II do jednoho ze tří slotů PCIe 2.0 x1; dále má dva PCIe 2.0 x16 a dva PCI. Počet konektorů SATA 300 je u obou stejný a to šest (s podporou RAID 0, 1, 5 a 10), k Rampage Formula však lze připojit i dva externí disky skrze eSATA. USB konektorů mají obě desky 10 (šest na I/O panelu, přičemž dva nahradily PS/2 pro myš, a čtyři skrze brackety), FireWire jeden, resp. dva (P5E3 Premium) a RJ-45 z duální gigabitové síťové karty logicky také dva.

Zdroj: VR-Zone