Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus EN8600GT OC Gear/HTDP/256M: hardwarové přetaktování v reálném čase

2.8.2007, Milan Šurkala, aktualita
Asus EN8600GT OC Gear/HTDP/256M: hardwarové přetaktování v reálném čase
Společnost Asus uvádí na trh grafickou kartu EN8600GT OC Gear/HTDP/256M s novým OC Gear panelem, který má být podle společnosti prvním hardwarovým zařízením pro přetaktovávání v reálném čase. Nabízí rovněž rozsáhlý monitoring mnoha údajů...
Společnost Asus uvádí na trh grafickou kartu EN8600GT OC Gear/HTDP/256M s novým OC Gear panelem, který má být podle společnosti prvním hardwarovým zařízením pro přetaktovávání v reálném čase. Nabízí rovněž rozsáhlý monitoring mnoha údajů o grafické kartě.



Zobrazuje například teplotu grafického čipu, hodnotu FPS (počet snímků za vteřinu), otočné tlačítko pak umožňuje měnit hodnoty nastavení, regulaci hlasitosti, rychlosti větráku, časování GPU a samozřejmě veškeré taktování grafické karty. Panel se připojuje přes 4-pinový USB konektor, který rovněž zajišťuje jeho napájení (spotřeba činí 5W).

Grafický čip běží na 540 MHz, 256 MB GDDR3 paměti ve 128-bitovém zapojení pak na efektivních 1400 MHz. Vzhledem k tomu, že jsou použity 1ns paměti, je možno taktovat je minimálně na 2,0 GHz. Asus tvrdí, že se tím zvýší výkon v 3DMarku 06 z původních 4185 na 5493 bodů, tedy o více než 30%.

Chladič má navíc plochu zvětšenou o 25%, což by mělo umožnit snížení teploty až o 14°C proti srovnatelným kartám se standardním chlazením. Cena zatím zveřejněna nebyla.

Zdroj: www.asus.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.