Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus po čtyřech letech upgradoval miniaturní počítač VivoStick

20.2.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Asus po čtyřech letech upgradoval miniaturní počítač VivoStick
Extrémně malý počítač Asus VivoStick (TS10) se po řadě let dočkal nové generace, která přináší větší operační paměť i úložiště. Také došlo k nasazení Windows 10 Pro usnadňující podnikové nasazení.
Pokud uživatel požaduje jednoduchý počítač, který nikde nezabírá místo a může si jej v případě potřeby vzít všude s sebou, může být zajímavou volbou kategorie „PC Stick“. Ačkoliv se tyto miniaturní počítače jako Intel Compute Stick nikdy nedočkaly většího rozšíření, někteří výrobci pokračují v jejich výrobě. Asus VivoStick (TS10) byl poprvé představen v roce 2016 a od té doby se nedočkal žádného upgradu. Ani k tomu Asus neměl příliš důvod, neboť konkurence v tomto specifickém segmentu trhu není veliká. VivoStick se některým uživatelům osvědčil jako univerzální počítač pro základní práci i zábavu, někteří se jej zase rozhodli využívat jako kapesní multimediální centrum.
 
 
Nový model s označením Asus VivoStick TS10-B174D nepředstavuje žádnou revoluci, ale spíše drobnou evoluci. Beze změny zůstalo šasi připomínající přerostlou „flashku“, která se vyznačuje rozměry 13,9 x 3,6 x 1,65 cm. Místo konektoru USB ovšem na jejím konci nalezneme HDMI 1.4, kterým se připojuje k monitoru. Kromě toho nechybí micro USB sloužící k napájení. Srdcem i mozkem počítače zůstává čtyři roky starý procesor Intel Atom x5-Z8350 na platformě Cherry Trail, který obsahuje čtyři jádra se základním taktem 1,44 GHz a možností krátkodobého navýšení na 1,92 GHz. Žádné výkony tedy od tohoto miniPC čekat nelze, i když ve srovnání s předchůdcem došlo ke zdvojnásobení pamětí. Operační paměť LPDDR3 vzrostla ze 2 na 4 GB a úložiště eMMC ze 32 na 64 GB.
 
O další konektivitu se stará Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0, z konektorů potom ještě ¨porty USB 3.0, USB 2.0 a sluchátkový jack. Ke změně došlo na pozici operačního systému, kde byl Windows 10 Home nahrazen verzí Windows 10 Pro. To znamená, že Asus tímto upgradovaným modelem cílí také na podnikovou sféru, kde lze využít například snadné aktualizace Windows Update for Business nebo službu Active Directory. I přesto může být nový VivoStick nadále vhodnou volbou také pro malé kanceláře a domácnosti.
 
Asus VivoStick TS10-B174D se brzy objeví na japonském trhu, cena zatím upřesněna nebyla. Stejně tak není jasné, zda výrobce plánuje tento model rozšířit na mezinárodní trhy. Současná generace počítače se stále prodává v českých obchodech, a to za cenu od 3 200 Kč.