Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus představuje nový chladič CPU Arctic Square

6.4.2007, Jan Vítek, aktualita
Asus představuje nový chladič CPU Arctic Square
Slovo Arctic se v branži počítačového chlazení objevuje nepříjemně snadno. Ještě v živé paměti mám vlnu nevole, kterou vyvolala společnost Arctic Cooling, když přišla na trh a zastínila tak firmu Arctic Silver (dle některých jí spíš ukradla...
Slovo Arctic se v branži počítačového chlazení objevuje nepříjemně snadno. Ještě v živé paměti mám vlnu nevole, kterou vyvolala společnost Arctic Cooling, když přišla na trh a zastínila tak firmu Arctic Silver (dle některých jí spíš ukradla jméno). Nyní společnost Asus toto slovo recykluje a přichází s chladičem Arctic Square. Podle druhého slova v názvu je však jasné, že se bude jednat o dalšího pokračovatele chladičů Silent Square.



Systém chlazení zde však zůstává téměř nezměněn a jedná se tedy o 'sendvičový' chladič, kde je ventilátor z obou stran obložen žebrovím s napojenými heatpipe. Podobný systém využívá třeba Scythe Mine Cooler. Heatpipe jsou zde celkem čtyři (v předchozích verzích jich bylo pět) a ty jsou v půli efektně rozdělené na osm. Jako pekelná by se dala označit udávaná hmotnost 666 g, ale již ne tolik rozměry 108 x 106 x 135 mm, pochopitelně i s ventilátorem. Ten je mimochodem o velikost 92 x 92 x 25 mm, točí se maximálních 2300 RPM a napájen je čtyřpinovým konektorem. To znamená, že dovoluje PWM regulaci.

U nového Arctic Square se tedy nesetkáme s výraznými změnami. Kompatibilita je zajištěna s procesory Intel Core 2 Extreme/Quad/Duo, Pentium D/4, Celeron D a AMD Athlon 64 X2/FX/64 a Sempron.

Zdroj: Asus