Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus přichází s GeForce 8800GTX s hybridním vodním chlazením

13.2.2007, Jan Vítek, aktualita
Asus přichází s GeForce 8800GTX s hybridním vodním chlazením
Společnost Asus vytvořila grafickou kartu s čipem nVidia GeForce 8800GTX a názvem ASUS EN8800GTX AquaTank/HTDP/ 768M, která je chlazena pomocí samostatného modulu s vodním chlazením. Tento modul však není žádná novinka - v nabídce jej má...
Společnost Asus vytvořila grafickou kartu s čipem nVidia GeForce 8800GTX a názvem ASUS EN8800GTX AquaTank/HTDP/ 768M, která je chlazena pomocí samostatného modulu s vodním chlazením. Tento modul však není žádná novinka - v nabídce jej má například společnost Thermaltake. Díky tomuto chlazení nabízí Asus dle vlastních slov zvýšení výkonu o 11% oproti klasickým GF8800GTX a snížení teploty o 12°C. Frekvence se tedy vyšplhají na 630MHz u jádra a 2,06GHz u pamětí (originální jsou 575MHz/1,8GHz).



Jenomže za to také zcela jistě zaplatíme zvýšenou cenou a dvakrát větší prostorovou náročností, neboť jak samotná karta, tak i modul s vodním chlazením zabírají po dvou slotech. Na SLi režim dvojice těchto karet můžete tedy rovnou zapomenout a také se mi nezdá zrovna šťastné, že karta samotná se nezbavila ventilátoru. To je pochopitelné, když jde o vodní chlazení, jehož pasivní část chladící cirkulující tekutinu evidentně není větší než jakou mají chladiče referenčních karet. Navíc si nejsem jistý, zda bude dělat dobrotu, když externí video I/O čip na kartě zůstane takto obnažen, jak můžete vidět z obrázků.



Zdroj: Asus
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.