Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus připravil novou kartu pro spojení čtyř M.2 SSD

6.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Asus připravil novou kartu pro spojení čtyř M.2 SSD
Asus si připravil kartu Hyper M.2 x16 Card v2, která nastoupí za model Hyper M.2 x16 V2 NVMe RAID Card. Umožní nám spojit síly čtyř M.2 SSD a zajistí rovněž jejich chlazení, což se může hodit. 
Asus Hyper M.2 x16 Card v2 nám tak umožní zapojit do jednoho slotu PCIe x16 až čtyři M.2 SSD najednou, která pak mohou využít propustnost až 16 GB/s, pokud dané linky budou k dispozici. Naposledy jsme přitom mluvili už o SSD, která zvládnou rozhraní PCIe 4.0 s propustností 2 GB/s na linku, ovšem nyní jde stále o verzi PCIe 3.0 s poloviční propustností. Ostatně rozhraní PCIe 4.0 zatím nabídnou ve světě PC pouze procesory Ryzen 3000, nicméně na druhou stranu se právě v jejich případě může hodit vyšší propustnost, když se karty pro SSD budou muset dělit o linky z procesoru s grafickou kartou. Tedy nebudou muset, ale pokud bychom měli využít slot napojený na čipset, nemělo by to smysl. 
 
 
Nová verze Asus Hyper M.2 x16 Card v2 podporuje technologii Intel VROC (Virtual RAID on CPU), která nám umožní využít linky PCIe v procesoru pro vytvoření bootovatelného pole RAID z několika M.2 SSD. A i zde při využití rozhraní PCIe 3.0 platí a uvádí to i Asus, že díky tomu se nebudeme muset spokojit s omezenou propustností rozhraní DMI 3.0, která se rovná 4 GB/s. V takovém případě by nemělo téměř žádnou cenu se pokoušet o navýšení propustnosti konfigurací SSD do stripovacího RAIDu. 
 
 
SSD budou naskládána jako obvykle vedle sebe a my je budeme moci pomocí teplovodivých podložek přitisknout ke kovovému chladiči, který slouží i jako kryt. Průvan skrz vzniklý tunel pak vytvoří malý radiální ventilátor. Asus také udává, že každé z napojených SSD si může vzít až 14 W, což je více než dost. Ostatně i odkazovaný Aorus NVMe Gen4 SSD dodávaný s masivním měděným chladičem má mít nejvyšší spotřebu kolem 8 W. 
 
 
Nová karta má rozměry 202 x 96 x 13 mm a výrobce garantuje její funkčnost s VROC na deskách s čipsety Intel X299, Z370 a Z390, přičemž podmínkou je ještě využití SSD od Intelu. Vedle toho ji můžeme využít také na čipsetech AMD X399/X470/B450/X370/B350.
 
 
Zdroj: Asus