Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nestabilita výkonných procesorů Intel se konečně začíná řešit. Vyšetřuje to nejen Intel, ale s "řešením" přichází i výrobci základních desek. V podstatě dávají snazší možnost odstranit problém, který sami vytvořili.
rizecek (245) | 23.4.202416:51
To je těžké udržet stabilní chod, když intel s 10nm procesem udělá za 2­-3 roky totéž co udělal se 14nm za 6 let.
Úplně by bohatě stačilo, kdyby Intel místo těch jejich P+E+Hyper­-threading jader udělal 12­-16P jader... K čemu ten cpu má kombinovaných 32 jader, kde většina her ani aplikací neumí s touhle kombinací pracovat. A další věc je na to vytvořit dostatečně silné desky. Pořádnou kaskádu a všechno tohle okolo... Já se divím třeba Asusu, že má ještě nervy akceptovat tohle Intelu.... Pokoření všech limitů, kde támhle u AMD stačí zvýšit L3 Cache na pomalu 100MB a ten procesor pak běží 1GHz méně a žere o 1­/2 míň a má to stejný výkon...
Vůbec nepřemýšlí ten Intel... Narvat co největší frekveci co největší počet jader, přejmenovat cpu a honem rychle na trh. To, že to žere 300W a desky to nedokážou napájet už není náš problém.
Odpovědět0  0
Bison (877) | 22.4.202412:54
Odomknutý CPU musí byť nestabilný, nastaviť ho na max je zložité, mal som stovky BSOD kým som našiel stabilné hodnoty pri max výkone, to že to CPU prežil je tiež šťastie...ale o tom je stavba PC , riskovať zničenie HW za 1 percento výkonu. To isté pre nastavenie RAM, GPU atd.
Odpovědět0  1
Jezevec (111) | 22.4.20249:47
Je třeba si uvědomit, že ve vztahu výrobce desky ­- výrobce procesoru ­(potažmo i čipsetu­), tahá výrobce procesoru za delší konec provazu. Ať už v alokacích zboží, v cenové politice, v timingu. Je samozřejmě primárním zájmem Intelu, aby jeho výsledky v recenzích a testech vypadaly hezky a byl více konkurenceschopný. Jinými slovy, potřebuje hezká čísla do prezentací, videí, previews atd. a za tím účelem samozřejmě povzbuzuje výrobce desek, aby ­"tweakovali­" výkon.

To všechno probíhalo v poklidu a spořádanosti až do chvíle, kdy to prasklo v podobě častěji reportovaných nestabilit. Zkušený uživatel si samozřejmě umí BIOS nastavit tak, aby měl maximální stabilitu, ovšem s nějakým ­- v tomto případě výrazným ­- dopadem na výkon.

Rozhodně to není tak, že by se výrobci desek na chudáka Intel spikli a za jeho zády vylepšovali výkon jeho produktů posouváním Intelem prezentovaných nastavení. To je naivní představa, která ignoruje stav trhu a vztahy Intel­-výrobci desek. Každý, kdo trošku nakoukl do těch vztahů ví, kdo ty vztahy primárně řídí.
Odpovědět6  0
HoCh (331) | 22.4.20248:02
Házet vinu na výrobce desek není korektní, protože prvotní příčinou tohohle problému je Intel. Nedodržování specifikací procesorů výrobci desek je jen přirozeným výsledkem jeho obchodní politiky.

Intel píše do specifikací vylhané hodnoty příkonů, aby jeho procesory na webech prodejců vypadaly pro neznalé lidi jako konkurenceschopné. Ale protože ví, že při omezení příkonů na hodnoty ze specifikací by v testech jeho procesory pohořely, tak netlačí výrobce základních desek, aby limity dodržovali, což dříve vynucoval. Podle některých informací prý výrobcům doporučuje implicitně limity nedodržovat, nebo dokonce vypínat.

Ale Intel ani nemusí doporučovat. Když nedodržování limitů povolí a nějaký výrobce je nedodrží, tak to v podstatě musejí udělat i ostatní, protože jinak by jejich desky s Intel procesory v testech dávaly horší výsledky. a to by mohlo mít negativní dopady na jejich prodeje. I když musím přiznat, že tak brutální rozdíly, jaké se uvádí v článku jsem opravdu nečekal.

Když se člověk podívá na srovnávací testy základních desek, tak se výkon jednoho procesoru v různých srovnatelně kvalitních deskách normálně téměř neliší. Z toho je vidět, že výrobci desek ke specifikacím a jejich dodržování přistupují zcela stejně. Předpokládám, že tuhle část BIOSu dodává Intel a výrobci desek dělají jen implicitní nastavení parametrů v souladu s jeho doporučeními. Ostatně výrobce procesoru může nastavit a taky většinou nastavuje jeho nepřekročitelné limity tak, aby nemohlo dojít k poškození procesoru, nebo aby levnější verze stejného křemíku nešly provozovat se stejným výkonem, jako dražší verze.
Odpovědět6  0
Milan Šurkala (4972) | 22.4.20248:31
"Podle některých informací prý výrobcům doporučuje implicitně limity nedodržovat, nebo dokonce vypínat. ­"

Stále je to ale výrobce desky, kdo má v tomto poslední slovo. Ten režim s vypnutými limity tam klidně může být, proč ne. V tom přece vůbec není problém. Problém je v tom, že je automatický. Tohle má být něco, co si s upozorněním na rizika má uživatel zapnout sám, ne že mu to s riziky bez upozornění zapne někdo jiný.
Odpovědět2  2
HoCh (331) | 22.4.20249:33
Technicky vzato a z neznalého pohledu zvnějšku to sice může vypadat jako pravda, ale je to krystalicky čistý alibismus. Asi těžko bude výrobce desky zapínat omezení na limity vylhané Intelem, aby se základní deskou konkurence měly procesory o 14% vyšší výkon.

A to nemluvíme o tom, jak to je s tím nevymáháním­/doporučováním nedodržování limitů. Když nVidia nutila výrobce grafik, aby do vyhlášených řad pro nejvýkonnější grafiky dávali jen čipy od ní a od AMD ne, tak o tom taky nevydávala tiskovou zprávu. Čekal bych, že Intel výrobcům neoficiálně doporučil ty limity vypnout, aby jeho procesory vypadali líp. A nejspíš nečekali že s tím budou problémy. Nebo to čekali, ale počítali s tím, že to bude pár procesorů, které vyřeší v reklamacích, a že se jim dodatečné náklady pořád vyplatí.

Nastavení a dodržování provozních limitů je oblast, kde pravidla jednoznačně určuje výrobce procesoru­/čipu, a žádný výrobce základní desky si bez jeho souhlasu nedovolí implicitně nastavit jejich překračování. Natož všichni. Takže tvářit se, že Intel za překračování limitů nemůže, je spoluúčast na jeho marketingovém lhaní.
Odpovědět6  0
Milan Šurkala (4972) | 22.4.202411:08
"Čekal bych, že Intel výrobcům neoficiálně doporučil ty limity vypnout, aby jeho procesory vypadali líp.­"

I kdyby to bylo ­(a ono to tak být opravdu může, ono to i je docela pravděpodobné, u Intelu by to ostatně nebylo nic překvapivého­), stále je to na výrobci desky, jak ten bezlimitní režim bude prezentovat. Prostě to měla být prezentováno jako funkce extra ­(proti tomu vůbec nic­), ale nebýt to schováno jako výchozí funkce. Já neříkám, že Intel je v tom naprosto čistý ­(to dost pravděpodobně není­), ale způsob prezentace a aktivace tohoto neomezeného režimu mohl být výrobci desek udělán lépe, Intelu navzdory.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.