Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS ROG EN9600GT Matrix se představuje

25.7.2008, Pavel Boček, aktualita
ASUS ROG EN9600GT Matrix se představuje
ASUS na trh uvedl novou grafickou kartu NVIDIA GeForce 9600 GT s jádrem G94. Karta z edice ROG (Republic of Gamers) byla představena již na veletrhu Computex, nicméně vydána byla až nyní. Model v černém provedení snoubí tři funkce - Hybrid...
ASUS na trh uvedl novou grafickou kartu NVIDIA GeForce 9600 GT s jádrem G94. Karta z edice ROG (Republic of Gamers) byla představena již na veletrhu Computex, nicméně vydána byla až nyní. Model v černém provedení snoubí tři funkce - Hybrid Cooler, Super Hybrid Engine a iTracker. ASUS používá velkolepá slova, nejedná se ale o nic zase tak výjimečného - například první funkce pouze řídí otáčky ventilátoru podle vytížení karty; kombinace aktivního a pasivního chlazení, o které zde ASUS neustále mluví, je snad samozřejmost, bez toho by to s tímto typem chladiče ani nešlo.



Zajímavější už je Super Hybrid Engine, což dle aktuálního vytížení (a údajně i teploty) nastaví optimální frekvence a napětí. ROG EN9600GT MATRIX/HTDI/512M, jak se karta jmenuje, nastavuje frekvenci až 800 MHz pro jádro, 2 GHz pro shadery a 2,2 GHz paměti, přičemž napětí jsou řízena v rozsahu 0,9-1,34 V jádro a 1,772-2,01 V paměti. Při nevyužívání se tedy díky snížení spotřeby o 26 % karta podtaktuje tak, že se ventilátor na chladiči zastaví, naopak když je potřeba, výkon se zvedne až o 26 % oproti referenční verzi.



Díky iTracker lze manuálně nastavit jeden ze čtyř profilů (Úsporný režim, Standardní režim, Optimalizovaný režim a Herní režim) či nastavit frekvence kompletně ručně. Podle toho to vypadá, že i v automatickém režimu má karta pouze čtyři profily, takže se nejedná o nic tak převratného, co by tu ještě nebylo. Vždyť téměř to samé umí například všechny karty AMD Radeon HD 3000 a HD 4000 i bez toho, aby je bylo nutno upravovat dlouhé měsíce, během kterých se karty stanou skoro neprodejné (pokud ASUS nenasadí nízkou cenu, což asi neudělá, vzhledem k faktu, že za tyto převratné funkce si může nechat dobře zaplatit).



Zdroj: TZ ASUS
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.