Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS ROG Maximus XII: další skupina desek se Z490 se ukázala

20.4.2020, Jan Vítek, aktualita
ASUS ROG Maximus XII: další skupina desek se Z490 se ukázala
Vedle nových desek MSI s čipovou sadou Intel Z490 se už předčasně ukázaly také nové modely firmy Asus. Jde o celou rodinu Maximus XII, která obsahuje dokonce pět desek, jež vede ROG Maximus XII Extreme.
Asus ROG Maximus XII tak jsou určeny pro nové procesory Intel Core "Comet Lake-S" a vybavené jsou čipsetem Z490 a paticí LGA 1200. Je otázka, zda se Z490 bude od Z390 vůbec nějak významně lišit, ostatně Comet Lake-S jsou v základu stále Skylake. 
 
 
Máme tu tedy celkem pět modelů, a to ROG Maximus XII Extreme a Extreme Glacial (M12E); ROG Maximus XII Formula (M12F), ROG Maximus XII Hero WiFi (M12H) a ROG Maximus XII Apex (M12A). 
 
Povede je deska Maximus XII Extreme využívající 16fázové VRM napájení s 90A MOSFETy, což je téměř srovnatelné s nejlepší z MSI MAG a stejně jako u ní tu najdeme i rozhraní Thunderbolt 3 a 10Gb Ethernet. co se týče verze Extreme Glacial, půjde pravděpodobně jen o barevnou (světlou) variaci stejné desky, která by ovšem mohla představovat i speciál pro profesionální overclockery, což znamená přípravu na chlazení pod bodem mrazu. 
 
 
Maximus XII Formula by zase měla být určena pro majitele systémů vodního chlazení, čímž nemáme na mysli AIO vodníky, ale opravdové klasické vodní okruhy, neboť deska nabídne vodní bloky pro chlazení VRM. Do její výbavy se už nedostal Thunderbolt, ale zůstal v ní alespoň 10GbE. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Maximus XII Hero se zase pochlubí Wi-Fi a dále 5GbE i 1GbE, Maximus XII Apex už se omezí na 2,5GbE, ovšem neměla by mít výrazně horší napájecí systém než modely Extreme. 
 
Celkově to vypadá, že hitem mezi novými deskami bude především rychlý Ethernet, což se dalo očekávat, protože v poslední době se na trhu objevily nové příslušné kontrolery.