Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.3.2005, Petr Hájek, aktualita
Společnost ASUS v nejbližších týdnech uvede adaptér ASUS CT-479, který umožní použít procesory Pentium M na základních deskách vybavených rozhraním Socket 478. Jelikož Pentium 4 a Pentium M sdílí architekturu NetBurst Bus, podobný adaptér...
andro | 8.3.200517:54
Nieje to celkom tak. Mobilny CPU Banias je jeden z najvykonnejsich cpu na trhu. pri frekvencii 1,6ghz hravo prekona 3ghz P4 a nepotrebujes mat chladiacu vezu z jadroveho reaktora, ako je tomu pri prescottoch. Ak ho pretaktujes na 2000Mhz, nema nan ani najrychlejsi extreme edition p4.Je to tym ze P4 bol obrovsky krok spat, intel si to uvedomil a zacal radsej vyrabat cpu na baze pentium trojky cim vznikol pentium m.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 8.3.200522:43
MNo tak tohle je podle mě tak trošku blbost. Jednak pochybuju, že P­-M 1.6 je výkoné jako 3GHz Prescott ­(zajímalo by mne z čeho vycházíte­). P­-M je cca stejně výkoné jako stejně taktovaný Athlon a AthlonXP 1.6 GHz určitě nemá výkon jako Prescott 3GHz.
Druhak P­-M pokud vím nevzniklo proto, že by si intel ­"uvědomil­", že by byl NetBurst krok zpět, ale Banias vyvýjel úplně jiný team lidí než netburst. Ten má malou spotřebu mimo jiné proto, že dokáže vypínat své nekativní části ­(pokud vím... o toto jsem se moc nezajímal­). Jinak z architektury PIII z části vychází.. to je pravda pokud vím.
Odpovědět0  0
DevOneCz | 9.3.20058:15
Ano Pentium M je z vývojové větve postavené na morálně starém Pentiu 3 M.
posíleném o neskutečně velkou cache a různá vylepšení na snížení spotřeby.
Jinak se vyvíjeli současně s P4 takže to nebyl žádný krok zpátky je to akorát jiná větev vývoje.
Jinak si uvědomte že tu hovoříme třeba o desce Abusu P4P800 a hlavně redukci třeba osazenou P M1,6
Nehodnotíme samotný CPU, ale užitnou hodnotu redukce!
Pokud:

na redukci nastavujeme natvrdo 400 nebo 533 FSB
pokud je součástí chladič s ventilátorem který má podle všeho 3000 otáček za minutu a
jiný použít nelze
pokud redukce bude mí cenu pod 50 $
Pokud P M 1,6­/533 stojí o 1000,­- víc než P4 3,0­/800

Takže se nějak výhody P M ztrácejí, protože:
nepůjde to pořádně přetaktovat
nebude to tiché
a nebude to levné

Takhle to je akorát zajímavý kus HW u kterého si můžete říci, že jste IN.

Osobně si myslím že za stejné peníze koupíte adekvátní P4 s chladičem pro reaktor ,který bude ale úplně tichý.
Nebo prostě se smíříte s realitou a tu desku na P4 prodáte a koupíte něco na P4 64bit nebo AMD Athlon 64bit.
Odpovědět0  0
ALF | 9.3.20059:25
No tak P­-M je vyvinuto Izraelskym tymem intelu ­(jako vse od intelu co k necemu je­) NetBurst vyvinul tusim Americky tym a podle toho to taky vypada :­)
Jinak P­-M je z vetsi casti P­-III akorat s mirne delsi pipeline, jestli se nepletu tak P­-III melo 8­-stage pipku a u P­-M se mluvi o 12­-stage pipce ale nikdo to tusim oficialne nepotvrdil.
Vyhoda P­-M je i napr. v tom ze dokaze vypinat nepotrebnou cache po blocich tusim 32 nebo 64KB ­(fakt nevim presne­) takze dokaze max. efektivne zachazet s energii. Edh. SpeedStep a nizke napeti jadra taktez dela sve :­)
Jinak P­-M 1,6GHz opravdu neni vykone jako P4 3G a uz vubec ne Banias Core s 1MB L2, myslim ze dotycny si to plete s Dothanem a 2MB L2. Podle testu co jsem videl Dothan ma vykon asi jako o 600 ­- 700MHz vise taktovana P4ka tudiz P­-M 1,6G ma cca vykon jako P4 2,4 ­- 2,6GHz ­(mam ho doma a mam to testnute­).
Ano je pravda ze podle testu Dothan pretoceny na 2,5G se dotahuje na P4 EE ci FX55 ale jen ve hrach... P4 stale drzi prim v kodovani videa a FX zase v kompresi atd...
Nejvetsi problem P­-M je pomala pamet DDR266 uz fakt neni ono a slabej chipset i855GM fakt ne :­)
Sance jak P­-M muze proniknout do desktopu je ATX MB postavena na mobilnim chipsetu i915­/925 coz bude moderni chipset. pokud pak nejaky vyrobce udela zakladni desku a P­-Mka trosku klesnou, bude to zajimava alternativa pro ty kteri maji radeji tiche pocitace a pri tom vyzaduji vysoky vykon.
a s prichodem DualCore Yonaha pokud se tedy udrzi ve spotrebe dane specifikaci Centrino tak to uz bude velice zajimave :)
Odpovědět0  0
DevOneCz | 8.3.20057:38
Na první pohled hezké, Pentium M má nižší spotřebu, není tak horký, při stejné frekvenci a FSB je výkonější než P4 na stejné frekvenci . Není tak náročný na chlazení atd…..
Jenže P4 tu zatím na s487 ještě je, není drahé a je na FSB800.
Takže redukce je zatím jen na efekt, protože pokud koupím redukci , jejiž součástí je i né moc tichý chladič a jiný dle informací použít nejde , k tomu třeba P M na 1,6 tak rozhodně mě nenapadne dobrý poměr cena ku výkon , protože to bude stejně výkonné jako P4 ,ale asi o 2000 dražší. O přetaktování je možné je polemizovat, protože ta redukce pro něj nebude zrovna přínosem.
Takže dokud je P4 Prescoot na trhu , když k němu musím koupit často drahý chladič. Bude to zatím levnější a stejně výkoné.
Tohle je hračka pro technoidy nebo věc pro dobu až nebudou P4 s487 na trhu
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.