Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus ukázal desky TUF Sabertooth Z97 a Gryphon Z97

5.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Asus ukázal desky TUF Sabertooth Z97 a Gryphon Z97
Výrobci právě začali hromadně představovat své nejnovější základní desky vybavené devátou sérií čipových sad Intel. Patří mezi ně i Asus se svými TUF Sabertooth Z97 a Gryphon Z97, které slibují slušnou výbavu.
Asus odhalil dvě základní desky pro nové procesory Intel "Haswell Refresh", které jsou postaveny na čipové sadě Intel Z97 Express. Jde o modely TUF Sabertooth Z97 Mark 1, Sabertooth Z97 Mark 2, Gryphon Z97 a Gryphon Z97 Armor Edition, čili dva modely od každé desky. Deska Sabertooth Z97 Mark 1 má také jako jediná z celé čtveřice nabídnout nové rozhraní SATA Express s propustností 10 Gbps.




TUF Sabertooth Z97 Mark 1


Desky se od sebe liší především v tom, že Sabertooth jsou formátu ATX a Gryphon jsou menší, čili Micro ATX. Všechny ale patří mezi desky TUF, čili slibují vysokou výdrž, což se snaží ukázat i svými barvami a kamuflážovým designem. Krom toho tu je systém ICe cooling řízený vlastním procesorem pro ovládání ventilátorů a monitorování teplot, Thermal Radar 2 pro grafické karty Asus a skříňové ventilátory, Dust Diverter pro vyfukování prachu pomocí otočení otáček ventilátorů a VGA Fan Control pro ovládání ventilátorů grafických karet.




TUF Sabertooth Z97 Mark 2


TUF Sabertooth Z97 Mark 1 a Gryphon Z97 Armor Edition dále mají TUF Fortifier, jenž má změnit zadní desku (že by tray?) v jeden velký chladič, který poslouží k odvodu tepla od regulátorů napětí, což má pomoci ke snížení jejich teplot až o 7 °C. Nicméně moderní základní desky pro socket LGA 1150 nemívají problémy s přehřívaním komponentů pro napájení, což je vidět už jen z toho, jak se postupnem času jejich pasivní chladiče zmenšují. A nakonec nemůže chybět Thermal Armor, který u zmíněných dvou modelů poslouží k odvodu tepla od povrchu desky pomocí speciálního plastového kabátku.




TUF Gryphon Z97


Nakonec Asus mluví o sedmi tisících hodinách testování s více než 1000 různými komponentami, aby se ověřila kompatibilita. Na tyto desky pak poskytuje pětiletou záruku.

Zdroj: techPowerUp