Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS uvádí na trh OC Gear pro přetaktování grafických karet

8.7.2007, Pavel Boček, aktualita
ASUS uvádí na trh OC Gear pro přetaktování grafických karet
Výrobce základních desek, grafických karet, notebooků a dalších, společnost ASUS, uvádí na trh první hardwarové zařízení pro přetaktování grafických karet v reálném čase. Novinka se jmenuje OC Gear a připojuje se do 5,25'' pozice pro mechaniky....
Výrobce základních desek, grafických karet, notebooků a dalších, společnost ASUS, uvádí na trh první hardwarové zařízení pro přetaktování grafických karet v reálném čase. Novinka se jmenuje OC Gear a připojuje se do 5,25'' pozice pro mechaniky. Vzhledově vypadá dost podobně teprve v dílnách ASUSu testované XG Station – na své LCD obrazovce zobrazuje pomocí čísel a rozsvěcujících se „obdélníčkových indikátorů“ aktuální informace o grafické kartě, jako např. teplota, takt či počet FPS. Pomocí velkého otočného kolečka lze navolit takt jádra grafické karty, hlasitost zvuku v systému či otáčky větráku, což lze ale pouze u karet ASUS, které mají funkci kontroly otáček. Zařízení se pomocí interního USB konektoru připojuje k desce – zřejmě nebude zase až tak hardwarové, spíše to vypadá že kolečkem se budou volit hodnoty, ale nastavení vykoná systém.



Nyní není jisté, zda OC Gear bude dostupný i zvlášť. Prozatím je přibalen pouze ke kartě GeForce 8600GT, která je podle ASUS „dobře taktovatelná“ (až o třicet procent). Takty jsou ponechány referenční (540 MHz jádro, 1,4 GHz DDR3 paměti) a to i přes to, že ASUS používá 1ns paměti. Karta má chladič z produkce ASUSu, který byl zvětšen do šířky a dle obrázků i do šířky. Ať si každý ohodnotí kartu sám, ale podle mě zařízení, které vlastně jen svítí a omezeně přetaktovává, kombinované s kartou, u níž byl zřejmě zvětšen chladič tak, že zabere i vedlejší slot, je spíše ozdůbka na LAN party. Kdo má opačný názor, nechť se podívá na LCD panely ve skříních – zpočátku vypadaly jako dobrý nápad, ale nakonec informace na nich stejně nikdo nesleduje a s panely jsou jen obtíže (nutnost vyměňovat baterie apod.). Nejvíce však záleží na tom, o kolik bude OC Gear 8600GT dražší než běžná 8600GT.

Zdroj: Fudzilla
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.