Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS uvádí základní desku P5N-T Deluxe SLI spojující vysoký výkon i energetickou účinnost

28.1.2008, Milan Šurkala, aktualita
ASUS uvádí základní desku P5N-T Deluxe SLI spojující vysoký výkon i energetickou účinnost
Nová základní deska ASUS P5N-T Deluxe-SLI je postavena na chipsetu NVIDIA nForce 780i SLI se systémovou architekturou ESA (Enthusiast System Architecture) dovolující pokročilý monitoring provozu základní desky od teplot, napětí až po další...
Nová základní deska ASUS P5N-T Deluxe-SLI je postavena na chipsetu NVIDIA nForce 780i SLI se systémovou architekturou ESA (Enthusiast System Architecture) dovolující pokročilý monitoring provozu základní desky od teplot, napětí až po další provozní podmínky.



Deska navíc podporuje technologii 3-way SLI, umožní tak použít tři grafické karty v zapojení SLI pomocí PCIe x16 slotů ve verzi 2.0. Přestože se jedná o vysoce výkonnou základní desku, ASUS dbal také na energetickou úspornost. Ta je realizována pomocí procesoru ASUS EPU (Energy Processing Unit), který monitoruje dodávku proudu a optimalizuje ji pomocí VRM (Voltage Regulator Module). Precision Tweaker 2 pak umožňuje jemné změny napětí pro ještě lepší taktování (např. u DRAM pamětí je krok 0,02V). Podle ASUSu se díky EPU v malém zatížení sníží spotřeba až o 58,6 %.

Deska pracuje s osmifázovou konstrukcí, což dopomáhá dosažení o 7 % vyšší energetické účinnosti. Vyšší životnost mají zajišťovat kvalitnější součástky, například japonské kondenzátory z vodivého polymeru. Základní deska podporuje procesory Intel (LGA775) včetně vícejádrových 45nm procesorů s maximální taktem FSB 1333 MHz. Řadič pamětí je dvoukanálový, poradí si s 8 GB RAM typu DDR2-1066 i pomalejšími DDR2-800 a DDR2-667.



Pro pevné disky a optické mechaniky je k dispozici šestice SATA portů a jeden ATA kanál. Nechybí ani integrovaná gigabitová síťovka či 8-kanálové HD audio. K dispozici bude i levnější verze ASUS P5N-D, která bude podporovat pouze klasické SLI, přijde o dva SATA porty a 8-fázovou konstrukci napájení.

Zdroj: TZ ASUS
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.