Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus uvedl herní 21:9 zahnutý monitor ROG Strix XG35VQ

2.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
Asus uvedl herní 21:9 zahnutý monitor ROG Strix XG35VQ
Další novinkou z dílen Asusu, která byla prezentována na veletrhu IFA Berlin 2017, byl 35" zahnutý monitor ROG Strix XG35VQ. Vedle obrovské úhlopříčky nabídne i velmi širokoúhlý poměr stran 21:9.
Novinkou mezi extrémně širokoúhlými monitory je Asus ROG Strix XG35VQ. Má velmi širokoúhlý obraz daný poměrem stran 21:9 a nadprůměrnou 35" úhlopříčku. Jeho rozlišení tak dosahuje hodnoty 3440×1440 pixelů (UWQHD), což jsou stejná čísla jako u konkurenčního Aceru Predator X35. Rozdíl tu ale přeci jen je. Zatímco Acer nabídne obnovovací frekvenci 200 Hz, u Asusu se musíme spokojit se 100 Hz, nicméně i to je velmi pěkné a nadprůměrné číslo.
 
Asus ROG Strix XG35VQ
 
Použit byl zakřivený 1800R VA panel se 100% pokrytím sRGB, jasem 300 cd/m2 a kontrastem 2500:1. Pozorovací úhly dosahují tradiční hodnoty 178°. Monitor podporuje funkci Adaptive-Sync pro synchronizaci snímkovací frekvence monitoru a GPU. Odezva gray-to-gray činí 4 milisekundy a podporována je také technologie Extreme Low Motion Blur, která upravuje LED podsvícení pro dosažení co nejméně patrných duchů. Tato funkce pracuje při pevně stanovené snímkovací frekvenci a nejlépe tak funguje u těch her, kde není problém dosahovat trvale vysokých fps.
 
Asus ROG Strix XG35VQ záď
 
Na zádi jsou RGB LED, které mohou reagovat např. na zvuk. Díky Aura Sync lze koordinovat barvy s dalšími součástkami nebo periferiemi a Aura SDK pak dovolí výrobcům ovládat barvy těchto diod pomocí jejich aplikací. Mimo to monitor promítá logo ROG na stůl. Monitor podporuje připojení pomocí HDMI 2.0, HDMI 1.4 a DisplayPort 1.2. Je zde i jack pro sluchátka a dva USB 3.0 porty. Cenu a dostupnost zatím neznáme.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.