Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus zmínil procesor AMD Ryzen AI 9 HX 170 aneb nové názvosloví pro Strix Point?

9.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Asus zmínil procesor AMD Ryzen AI 9 HX 170 aneb nové názvosloví pro Strix Point?
Procesory AMD Strix Point klepou na dveře, zatím ale není jasné, jak se budou jmenovat. Od Asusu totiž unikly velmi zvláštní údaje o připravovaných noteboocích, které mají úplně nové názvosloví procesorů.
Líbilo by se vám označování procesorů jako AMD Ryzen AI 9 HX 170?
V anketě šlo hlasovat od 9.5.2024 do 8.6.2024. Počet hlasujících: 16
Je lepší31 %
Je to zhruba nastejno13 %
Je to horší56 %
Společnost AMD připravuje nové výkonné mobilní procesory řady Strix Point na architektuře Zen 5. K mání budou jako až 12jádrové hybridní modely Strix Point (Mono) a jako až 16jádrové high-endové verze Strix Point Halo (nebo Strix Halo). Dosud se předpokládalo, že ponesou jméno Ryzen 8050, kde číslovka „5“ prozrazuje architekturu Zen 5. Objevil se ale screenshot, který má zobrazovat dokumenty Asusu (jak pravé jsou, to není jasné), a ten hovoří o úplně jiném schématu. Jsou zde totiž např. notebooky Asus Vivobook S 16 OLED (M5606), které mají záhadný procesor AMD Ryzen AI 9 HX 170. To je označování, se kterým jsme se u AMD zatím nesetkali, a je dost zvláštní, že by AMD přešlo na nové označování tak krátce poté, co představilo nové.
 
Tento procesor má mít 12 jader, podporu 24 vláken, max. takt 5,1 GHz, 36 MB cache paměti a AMD Ryzen AI s výkonem 77 TOPS, přičemž zde by mělo jít o kombinovaný výkon (samotné NPU by se mělo postarat o 45 TOPS). Pokud je to pravdou, budeme si muset zvykat na nové označování procesorů a mnozí ho označují za podobně hloupé jako názvosloví Intelu. Někteří si dělají legraci z toho, že takový nesmysl jistě vymyslela AI, která běžela na takovém Ryzenu s technologií Ryzen AI. Využívá dle nich podobného schématu jako Intel Core Ultra, navíc nesmí chybět dnes „povinná“ zkratka AI a celý výsledek je ještě hůře čitelný než dosud. Jak se líbí toto označování vám? Považujete ho za lepší, stejné nebo horší? A myslíte si, že na něj skutečně dojde?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.