Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustek: (nejen) intelovských mobilních CPU je momentálně nedostatek

31.10.2007, Jan Vítek, aktualita
Asustek: (nejen) intelovských mobilních CPU je momentálně nedostatek
Asustek Computer včera řekl, že nemůže sehnat dostatek procesorů od Intelu pro své notebooky. Z vyjádření však nebylo jasné, zda jsou najednou požadavky na dodávky procesorů pro notebooky Asus tak vysoké, že je Intel nestíhá splňovat, nebo...
Asustek Computer včera řekl, že nemůže sehnat dostatek procesorů od Intelu pro své notebooky. Z vyjádření však nebylo jasné, zda jsou najednou požadavky na dodávky procesorů pro notebooky Asus tak vysoké, že je Intel nestíhá splňovat, nebo jsou dodávky nižší, než se předtím předpokládalo. "Největší nedostatek mezi notebookovými komponenty máme mezi procesory, intelovskými procesory. Intel neuspokojuje poptávku," řekl Jerry Shen, prezident Asustesku na konferenci v Beitou, Taiwan.



Avšak dle různých zpráv nejsou prý procesory zdaleka jedinou komponentou pro notebooky, jichž je málo. Výrobci mobilních počítačů nemají dostatek LCD displejů, malých pevných disků, baterií, atd. Pak se vlastně není čemu divit, že s prudce vzrůstajícími prodeji notebooků chybí jejich nejdůležitější součástky.



Dle zprávy IDC vzrostly celosvětové dodávky CPU o 14,3 procenta, a byly ve třetím kvartálu tohoto roku tedy rekordní. Avšak dodávky procesorů pro mobilní počítače vzrostly rovnou o 26,6 procent, což v podstatě reflektuje zvýšené prodeje notebooků v druhé polovině roku. Všeobecně se věří, že za poptávkou po nových laptopech stojí operační systém Windows Vista, a to by mohlo s jeho "vyzráním" požadavky ještě navýšit. Asustek předpovídá, že tento rok dodá na trh mezi 4,2 a 4,4 milióny notebooků vlastní značky, nepočítaje nové Eee PC.

Zdroj: X-bit labs