Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Athlon XP za dveřmi !
20.9.2001, Jakub Lohniský, článek
AMD jde svou vlastní cestou a kromě nového značení procesorů Athlon hodlá zavést tzv. PR Rating. Je otázkou, zda je to nejlepší řešení.
Chuanito23 | 29.9.200116:11

Palomino(Athlon4) ma mensi spotrebu nez Thunderbird, takze by mel jit lip pretaktovat. Cache ma taky dost L1-128kb, L2-256kb + instrukce SSE. Amd se specializuje na urychleni instrukci 386 a proto je tak rychli. Kdyby se psali veci specialne pro SSE2 coz je zatim jenom komprese videa, byla by P4 strasne rychla, ale bohuzel neni tomu tak a zatim je P4 sracka. P4 se neda pretaktovat a je pomala na to kolik ma GHZ. Srandovni je i 400Mhz bus i kdyz procesor vlastne je na 100Mhz (20*100Mhz=2Ghz) a jak je znamo zrychluje FSB a ne nasobitel ten naopka zpomaluje. Navic Tulatin 64bitovy porcesor je totalni propadak, v normalu je pomalej jako krava a navic opet intel predzjistuje co bude program delat a vetsinou se nestrefi. 64bitovej procesor od AMD akorat udela vsechno 64 bitovy a zase urychli ty nejpouzivanejsi veci aniz by zase neco vymysleli jako mimosoft. Apropo Win XP uz snad vysly a je totalni sracka, zustavam u Win98. Kdyz jsem to v praci videl v akci, okamzite jsem se rohodl neinstalovat tento vir!!! Kdyztak mi to zkritizujte a tim co je pravda a co ne. Vsechno je to jen z internetu ne z vlastnich skusenosti. Omluvte cestinu.

Odpovědět0  0
Lukyn | 2.10.200121:56

Ty hovado, AMD 1,4MHz stojí kolem těch 6000kč s DPH a má výkon jako P4 1,7MHz akorát že P4 stojí 11000kč!!!

Odpovědět0  0
SpaceExplo | 28.9.200110:28

Tedy - dokud byli AMD Athlon vs. Pentium III - vse Ok, dalo se to nejak odvodit z frekvence atd..

Jenze pak udelal Intel ten zbabelej krok - zacal delat CPU na "obrovskejch" frekvencich GHz - 1,3 a 1,4 a 1,5 atd ... Jenze ouha skutecnost je tak trochu jina - ono totiz tech krasnych 1,5 GHz neni nic moc - aby se jim ten procesurek neuskvaril, tak tam maji zpomalovac (NOP - pamatujete na to nekdo ? :-) no a tim padem je to velice zajimave - Intel udelal obrovskou reklamni kampan a tezi z toho, ze maji za nazvem PENTIUM4 "obrovskou" frekvenci - obycejny lidicky to zmate - oni proste nevi nic o nopech a polovodicovejch spojich - vidi INTEL 1,5 GHz a tim to hasne. A jak vsichni vime, vykon tehle procesoru je na urovni Athlonu 1,2 GHz atd. Takze marketingovy tah Intelu spolu s vyvojari.

Na a AMD citi po slevnovani P4 a velice zvlastne uvedenem CELERONU na 1GHz (ktery uz se bezne prodava i v hotovejch pocitacich), ze mu tece do bot a snazi se ty lidicky dostat zpatky stejne jako intel - byt to delaji spatne - Intelu ty procesory na techto frekvencich skutecne bezi (byt nic extra), ale AMD chce pro lidi vyrovnat rozdil v cislech, ktere si ty lidicky kupuji, jenze jim to na tech frekvencich nebeha - a to chape kazdej jako podraz - viz Cyrix atd.. Podle me, by melo jit AMD svoji cestou a neopicit se a neznazit se vyrovnat Intel (jako to dela EPSON vuci HP v tiskarnach). Ale co, marketing je marketing a my trosicku znali uzivatele vime co si mame koupit a o co tady vlastne jde.

Na druhou stranu - INTEL je profi reseni typicky pro strihani digitalniho videa - v tomhle je AMD v pytli - hlavne kvuli cipsetum VIA a jejich porodnim a novorozeneckym problemum (ach jo).

Videl jsem videa co se stane, kdyz z procesoru sundate chladic - INTEl P4 se brutalne zpomai (ale skutecne drsne), ale nestane se nic, jakmile date chladic zpet, vse jede OK - no problem. Intel PIII zatuhne, ale procesor prezije - no problem. AMDecku jakmile sundate chladic mate tak asi tri vteriny - posledni dve vidite chybova hlasky WOKEN a pak je pfuuuu - dmy kolem vas a smazeny vajicka nejsou problem - procesurek ma v sobbe dirku a teplotu nekde kolem 300 stupnu celsia.

Takze uzivateli - vyber si.

Fandim AMD, mam doma Durona 600@900 chlazenyho vzduchem a bezi jak o zavod. P4 bych si nekoupil ani za nic - je to humbuk, ale vzhledem k drastinckemu snizeni cen procesoru Intel to zacina na tomhle trhu vypadat velice zajimave. Jak rikam, Intel je profi (jen tech prachu co musel dat do vyvoje), AMD je pro lidi co nechcou po pocitaci zadnou profesionalni praci typu strihani videa atd (hodne aplikaci je SSE ready), ale chteji jej do prace, nebo domu na pareni her ... (domyslete si sami)

Odpovědět0  0
Woody | 25.9.200115:55

Jen tak mimo, kde je ta 512 kB L2 na plnem taktu CPU, nakonc jen polovina, a z odkazu "Znici AMD Intel" mel byt CPU od AMD s jadrem Palomino uveden koncem roku 2000. Takze asi zadny velky prevrat to nebude, ze by veskera usili, snahy a nadeje byly vlozeny do projektu Hammer? To je dalsi otazka.

Odpovědět0  0
peko | 24.9.200120:48

fuuj ake hnusne meno - to znamena, ze to pobezi len pod Windows XP ci co?, vyzera to ze M$ si vybral najrychlejsi & najoblubenejsi cpu na platforme x86 a pomastil AMD aby sa ich XP-shit lepsie predaval

Z(akaznik): Dobry den, prosim si jeden Athlon XP 1500-vku!
P(redavac): Nechsa paci: ______________
=[ Athlon 1500+ ]=
=| [+] XP |=
=| Where do u |=
=| want 2 go |=
=| today? |=
=[______________]=

Z: ??!, Toto je 1333-ka!
P: :o, Akoze, sak tu mate napisane Athlon 1500 plus...
Z: :/, Nie, ja si prosim Athlon, ktory bezi na 1500 Mhz, nie na 1333 Mhz!

PS: planujem kupit najnovsi Athlon, ale ak tam bude napisany taky humbuk tak to okamzite osmirglujem! :)

Odpovědět0  0
peko ;) | 24.9.200120:53

safra este je aj cely pokrceny!!!

Odpovědět0  0
Mr. Sasi | 25.9.200115:39

No, tak proc jste to davali na titulni stranku, pricemz rubrika, do ktere clanek patril tak titerne malym pismem nekde nad nebo pod nazvem. To se ani nedivte, ze to kazdy prehledl a pochopil jako fakt, ale myslim si ze to od Vas bylo cilene, hmm?
S pratelskym pozdravem

Odpovědět0  0
event | 24.9.200110:42

Zastavam opacny nazor. Meno je dolezite, zavisi od neho totiz zaradenie procu v rade vyrobkov, a teda od neho zavisi aj cena.
Dost sa bojim, ze Athlon XP 1.9+ sa bude predavat za taku cenu, akoby islo skutocne o novinku s obrovskou frekvenciou 1.9 GHz, takze cena bude podobna skor P4 2 GHz ako na P4 1.5 GHz.
Podla mna chce tazit AMD nelen z popularity XP a z velkych cisel, ale aj z toho, ze si ludia este budu pametat ze AMD je vykonejsie ako intel a teda Athlon XP 1.9 je zrovnatelne s P4 na 2.5.

samozrejme ze su to dohady a dufam ze sa mylim, sak cas ukaze.

Odpovědět0  0
Krtina | 24.9.200112:22

No, XP je podle tebe příživnictví. Dobrá. Ale označení 4, to není příživnictví a ještě k tomu na konkurentovi Intelu, že ne.
Hodně vzdáleně - také by se nemohl jmenovat 626 nebo 307, aby náhodou při koupi automobilu jsi nebyl vtažen do reklamního kolotoče. Chápu, že je to trochu ujetý, protože auto není operační systém, ale uvedl jsem to.
Myslím, že vůbec nejde o to, jak se co jmenuje, rád svým zákazníkům díky označení srovnám výkon s cenou daleko jednodušeji.
A ruku na srdce: kdo někdy pracoval v marketingu, ví, že změna je život. Prostě se pořád musí něco dít, aby bylo co publikovat a o čem psát.
I tato informace k tomu patří a jenom doufám, že cenově bude stále AMD výhodnější a stejně kvalitní, než konkurence v podobě Intelu.

Odpovědět0  0
Baz | 23.9.200116:10

$SUBJ.
Pokud si dobre vzpominam, tak to pouzival jiz u K5 serie a urcite i u jinych. Takovy K5-PR133, taktovany na 100MHz, srovnatelny s P133 :-))

Nedelejte z toho tragedii, neni snad dulezite, jak se procesor jmenuje/jak ho znaci, ale jak s nim stroj slape. A v tom se AMD v posledni dobe osvedcilo, ne?

baz*

Odpovědět0  0
KOMANCH | 21.9.200119:16

To je zase urcite naka novinarska kachna.Vzpominam si co jsem na techto strankach, cet neco o tom jak zvysit zavratne vykon u K6-2 atd pomoci ulamani nozicek.Nevim nevim, ale uz tenkrat se mi zdalo ze to prehanite (pisalkove stranek) ono si zahravat se ctenari neni fer, zvlaste kdyz tyto clanky date mezi ty regulerni.

Odpovědět0  0
ŠM | 22.9.200111:44

Zkuste kouknout na rubriku ve které se článek nachází! Ono "lámání nožiček u K6-2" se nachází v rubrice převážně nevážně, což mluví za vše :o)

Odpovědět0  0
Tomáš Kapler | 21.9.200116:34

Také se mi tohle nelíbí. Už před měsícem když se to navrhovalo jsem namítal že se budou objevovat protesty proti měření. A hlavně to neřeší tak úplně problém. Protože Intel má několik druhů procesorů a každý je jinak výkoný vůči frekvenci. Teoreticky vzato kdyby existoval 2 GHz Celeron tak by byl asi byl rychlejší než 2 GHz pentium 4.
Přitom podle mě existuje elegantnější a lepší řešení - co nazvat procesory
ATHLON 3000
ATHLON 4000 atd.
první číslo by se měnilo podle typu procesoru, druhé a třetí číslo by se měnilo podle frekvence (4160 by byl Athon novějšího typu na 1600 MHz třeba) a poslední číslo by se měnilo třeba podle nějaké varianty (patice atp.)
A takhle by měli vždy vyšší číslo než Intel, navíc by nové typy procesoru byly vždy opticky lepší než starší i kdyby měli nižší frekvenci. Také by to nebylo napadnutelné - známe přece i grafické karty které mají u sebe 4000 atp.

Odpovědět0  0
CLuzo | 21.9.200113:12

Je fakt ze kdyz vsude ted tvrdi ze athlon 1.4 je lepsi nez p4 2ghz tak proc tu 1.4 oznaci 1600+?? Jinak i kdyz ja P-rating nerad,tak musim rict ze jim to asi pomuze. Ne vsichni vedi ze nejde jen o tak CPU, ale i o jiny veci. Kdo cte SW tak NENI prumernej user, kterej nevi ze ma mit vyplej CapsLock pri zadavani hesla. Zlepsi jim to prodejnost u blbejch a chytrej bude brat ten PR s rezervou. Ono to jmeno vykon neovlivni. Doufam ze je to za pul roku s K8 prejde....

Odpovědět0  0
(R) | 21.9.200112:20

Tak jsem se kouknul na oficilani stranky AMD a kde nic tu nic. O zadnym Athlonu XP tam neni zminka, vsude pisou Athlon 4, a o PR jak by smet. Kde na to autori clanku prisli ??

Odpovědět0  0
SVB | 21.9.200110:40

No, mam dojem, ze AMD lehce nevychytalo jednu vec: uz docela dlouho se vsude diskutuje o tom, jak Athlony na x GHz jsou rychlejsi nez P4 na 2GHz, kde x se meni od 1.4 az do 1.0 pro ty odvaznejsi. Timhle AMD samo vlastne priznava, ze zas az tak rychle nejsou, ze 1.4G Athlon je vlastne stejne rychly jako 1.6G P4 a ne 2G. Navic dobrovolne priznava, ze nejrychlejsi procesor, ktery se teprve chysta uvest (1.6G) je mene vykonny nez procesor P4 2G, ktery uz je v prodeji.
Zaver: myslim, ze kdyz uz AMD zvolilo PR rating, melo napsat aspon o polovinu vyssi cisla. Takhle si AMD uz nekoupi vubec nikdo; kdyby byl AthlonXP@1.4G znaceny jako 2.4G Intela, jeste by se mozna nekdo chytil :-)

Odpovědět0  0
Yahoo | 21.9.20016:42

Ze vas to bavi psat kraviny o nicem. Na marketingovem tahu AMD urcite premysleli vetsi kapacity, nez par pisalku tady....

Odpovědět0  0
W.I.F.T. FT W97 | 21.9.20018:10

Uvidíme ;-)

Odpovědět0  0
Tranzistor | 20.9.200120:50

Doufám, že to jsou pouze hodně špatné vtipy, ale asi holt ne. A jak pak budu taktovat? Palomino si plánuju koupit a myslím si, že je to i pěkný název (1.-Palominu, 2.-Athlon4, 3.-AthlonXP, od nejhoršího k nejlepšímu). A že by AMD teklo do bot? Narozdíl od Intelu není ve ztrátě.

Odpovědět0  0
Jarry | 20.9.200117:23

No myslim si, ze AMD sa tymto teda "zaradilo"! Este WinXP ani nie su na trhu a uz su si v AMD taki isti, ze sa prizivia na slave. To je sice mozne, ale ak by nedajboze boli s WinXP nejake problemy, lahko sa moze stat, ze ludia si aj v tomto smere zacnu spajat WinXP a AthlonXP. Myslim, ze Athlon 4 mohol byt prijatelnejsi.
Pokial ide o PR, tak to uz je rovno slapot do ...piiip...! Si myslim, ze AMD sa nemuselo prisposobovat s oznacovanim vykonu svojich procesorov, ale radsej razit svoju cestu. Mozno (mozno!) keby podiel AMD na trhu stupal, zacal by Intel premyslat, ako oznacit svoj P4/2GHz procesor ked uz aj tak kazdy vie, ze ma vykon ako Athlon4/XP/1.4GHz...

Odpovědět0  0
W.I.F.T. FT W97 | 20.9.200116:35

AMD si tímhle u mě pošpinilo blůzičku. PR je prasečina a zbabělost. XP je příživnictví (nehledě na to, že Windows XP taky nejsou žádný zázrak). Prostě AMD teče do bot a tak dělá zoufalé voloviny. Jen doufám, že procesory budou i nadále lepší ve srovnání cena/výkon, než Intel. To je jediné, co může AMD udržet nad vodou. I když začínám mít jisté obavy, že tomu tak dlouho nebude.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.