Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi čelí žalobě za nepravdivé údaje o HDCP podpoře jejich karet

9.5.2006, Milan Šurkala, aktualita
ATi čelí žalobě za nepravdivé údaje o HDCP podpoře jejich karet
Kanadská společnost čelí žalobě, kterou na ni podali dva pánové Stanley Batsalkin a Kenny Vargas u soudu v San Jose. Problém je v tom, že ATi vedla své karty jako "HDCP ready", což však ve skutečnosti nejsou. Zatím není jasné, co pánové...
Kanadská společnost čelí žalobě, kterou na ni podali dva pánové Stanley Batsalkin a Kenny Vargas u soudu v San Jose. Problém je v tom, že ATi vedla své karty jako "HDCP ready", což však ve skutečnosti nejsou. Zatím není jasné, co pánové po ATi požadují.



K tomu, abyste byli schopni si přehrát HDCP obsah, potřebujete grafickou kartu nebo přehrávač (BluRay, HD DVD), který je vybaven HDCP ochranou, stejně tak musí HDCP podporovat televize nebo monitor. Drtivá většina dnešních karet však HDCP nepodporuje ačkoli je tato podpora občas uváděna.

O HDCP se mluví už delší dobu, je tomu tak proto, že grafické čipy obou značek podporují HDCP už od roku 2003, samotná podpora v čipu však nic neznamená. Grafická karta musí obsahovat ještě obvod s HDCP vysílačem. A ten výrobci karet na karty nedávají, a občas k tomu tvrdí, že karty HDCP podporují, což je pravda pouze o čipu na kartě.

Možná si řeknete, proč zažalovali zrovna ATi a ne nVidii? nVidii zažalovat nemůžou, protože ta svého slova dostála, její čipy HDCP podporují, problém je na straně výrobců karet. U ATi by se dalo mluvit o tomtéž, jenže ATi sama vyrábí nejen čipy s HDCP podporou, ale i ony grafické karty (Build by ATi). Ty však HDCP nepodporují, při prodeji však byly karty vedeny jako "HDCP ready". Tedy jasně klamavá reklama. Pokud vedli i jiní výrobci podobně klamavé zvěsti o svých kartách, mohou se "těšit" na soudní procesy.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.