Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATI - konec jedné legendy

7.9.2010, Petr Štefek, technologie
ATI - konec jedné legendy
V minulém týdnu jsme se rozloučili se značkou ATI. Ta nezašla na úbytě, ale její vlastník v podobě AMD se rozhodl sjednotit všechny produktové řady po jedinou značku. Pojďme si zrekapitulovat a zjistit, co bude dál.
Kapitoly článku:
Na internetu se vyrojilo mnoho spekulací o tom, že nový Radeon HD 6800 bude prostě pecka, která až dvojnásobně překoná stávající architekturu a pošle do důchodu velký čip Nvidie. To je samozřejmě nutné brát s velkou rezervou a jistě nemůžeme očekávat, že by nový čip překonal stávající RV870 aka Cypress o více než 20% v reálných hrách.

Nečekejme zde skok, jaký byl mezi generacemi Radeonů HD 4800 a Radeonů HD 5800. Vzhledem k výkonům konkurenčních čipů potřebuje AMD opravdu přisadit pouze tolik, aby jednočipový Radeon byl srovnatelný s GeForce GTX 480. A menší jádro Cypress spadne do cenového levelu, kde bude moci konkurovat povedené GeForce GTX 460.


Falešné GPU-Z Radeonu HD 6800

Velmi pravděpodobně bude high-endový čip disponovat osvědčenou 256bitovou sběrnicí a také bude vybaven GDDR5 paměťmi na taktu okolo 6 GHz. Nárůst Stream Procesorů bude někde okolo 20%, protože AMD musí zachovat solidní výtěžnost, kterou při výrobním procesu na 40nm zachová v momentu, kdy „die“ nebude větší než 400 mm2.

Počet stream procesorů tak odhaduji při zachování logiky posledních generací na 1920 jednotek při dané ploše jádra a zachování poměru stream procesorů vs. texturovacích jednotek (4:1). Texturovacích jednotek by tedy dle této logiky mělo být 96, což s přehledem postačí. Renderovacích jednotek nebude nijak rapidně přibývat a očekávejme zde obligátní počet 32.


Unigine Heaven Benchmark s "fantasmagorickým" skóre Radeonu HD 6800

Pokud jste viděli „fake“ screenshot z Unigine Heaven, pak lze jednoduchým počtem zjistit, že čip dosahující podobného skóre by musel mít takt převyšující 1 GHz a poměrně zásadně přepracovanou geometrickou část. Není reálné, aby přicházející čip Caymann, jak jej AMD pracovně nazývá, měl podobný výkon. Na kompletní přepracování čipu by nemělo AMD dost času a navíc by se jí takovýto krok ani obchodně nevyplatil, protože vyjma prezentace v Unigine by takovýto čip neměl nikde opodstatnění. Pokud se týče teselace, pak očekávejte výkony někde na úrovni mezi GeForce GTX 460 a GeForce GTX 470.

Některé servery spekulují o možném přeznačení karet Radeon HD 5800 na nižší modely Radeon HD 6700 případně HD 6850/6830, ale s velkou pravděpodobností se tak stane pouze u plných jader RV 790. Pokud by totiž AMD využilo i částečně defektních čipů RV 790, jako je tomu v případě Radeonů HD 5830, ztrácel by smysl přicházející levný čip po názvem Bart, který s velkou pravděpodobností bude disponovat 1280 stream procesory a stejnou 5D architekturou, jakou mají v současné době Radeony HD 5000.

AMD dle mého názoru potřebuje levné čipy za dnes již nepřesdvědčivý RV 840 aka Juniper, a to bude v tomto případě Bart. V nižším mainstreamu využije zbytky čipů RV 790 a v high-endovém segmentu bude kralovat Caymann pod mým pracovním označením RV 970.

Protože se AMD bude snažit zaplnit každou skulinku na trhu, pak předpokládám, že se dočkáme také dvojice dvoučipových karet (dva čipy Bart), které budou konkurovat SLI řešení v podobě GeForce GTX 460 a monstrózního nástupce Radeonu HD 5890 se dvěma čipy Caymann a výkonem obdobným jako GeForce GTX 470 ve SLI. Při čtení dalších zaručených zpráv si musíme uvědomit, že pravděpodobně nikdo z běžných smrtelníků nedržel v ruce funkční kartu s čipem Caymann či Bart, natož aby dokázal na internet dostat výsledky testů v Unigine Heaven či jiném benchmarku.