Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATI kryje AMD záda, Barcelona v revizi B2 a další

18.6.2007, Pavel Boček, aktualita
ATI kryje AMD záda, Barcelona v revizi B2 a další
V rozhovoru s Fudzillou výkonný ředitel ATI hovořil o tom, proč a kdy se integruje. Pokud totiž nějaká zařízení, jako např. UMPC, stojí 800 amerických dolarů, výrobci hledají cesty, jak co nejvíc integrovat. Kromě toho, že se sníží velikost...
V rozhovoru s Fudzillou výkonný ředitel ATI hovořil o tom, proč a kdy se integruje. Pokud totiž nějaká zařízení, jako např. UMPC, stojí 800 amerických dolarů, výrobci hledají cesty, jak co nejvíc integrovat. Kromě toho, že se sníží velikost zařízení, sníží se tím také náklady na výrobu a výrobcům se zvýší zisk, který je dnes v silně konkurenčním prostředí často velmi malý, nebo dokonce nulový (kupř. Playstation 3 prodělal dvě miliardy dolarů a stále je cena tak vysoká, že ostatní konzole se prodávají více). AMD se tak bude snažit integrovat CPU, GPU a northbridge do jednoho čipu, aby ušetřilo nějaké prostředky na výrobě. Podobně jako to ATI s Qualcommem udělaly v případě mobilních čipů.



ATI, jak to dle serveru Fudzilla vypadá, drží AMD před bankrotem. Přestože se ATI také nijak zvlášť v poslední době nedaří, uzavřela řadu kontraktů na OEM karty, což AMD poskytlo důležité prostředky. Za prodej procesorů totiž v druhém a třetím čtvrtletí společnost neutržila téměř nic. Paradoxní je, že kdyby AMD nekoupilo ATI, asi by se mu vedlo mnohem lépe. Nikdo ale nečekal tak tvrdý úder ze strany Intelu. Obě společnosti i nadále zůstanou výrobně odděleny. AMD, jak již bylo dříve psáno, bude potřebovat všechny dostupné továrny na výrobu čipů.

Nepřipadá tedy v úvahu výroba grafických karet či čipsetů v některé z jejich továren; ty se budou i nadále produkovat v jiných. I 55nm čipy, na které obě společnosti přejdou příští rok, budou zpočátku navrhovány odděleně, jelikož CPU i GPU mají odlišný výrobní postup. Poté připadá v úvahu částečné prolínání výroby v některých továrnách (mohlo by to být např. v New Yorku) a následně by mohl přijít do výroby Fusion (někdy v roce 2009). Ačkoli AMD by potřebovalo nové továrny, se současnou finanční situací si o tom může nechat zdát.

Současně AMD i nadále pracuje na nových revizích svých procesorů. Athlony se již dostávají na trh, o Phenomech se mnoho neví. Co se týče Barcelon, ty byly předvedeny na Computexu v ne příliš stabilní revizi B0 (zvládala v pořádku takty do 1,6 GHz). Další revize přinášející velké navýšení frekvence bez úhony má být rovnou B2.

Zdroj: Fudzilla - 1, 2, 3