Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi R520 má podobnou velikost jádra jako R480

23.8.2005, Zdeněk Eisenhammer, aktualita
ATi R520 má podobnou velikost jádra jako R480
Jednotka VPU s kódovým názvem R520 společnosti ATi Technologies je zhruba stejně velká, jako grafický procesor současné generace R480, používaný na grafických kartách Radeon X850 XT. Snímek porovnávající oba čipy byl uveden na stránkách...
Jednotka VPU s kódovým názvem R520 společnosti ATi Technologies je zhruba stejně velká, jako grafický procesor současné generace R480, používaný na grafických kartách Radeon X850 XT. Snímek porovnávající oba čipy byl uveden na stránkách HKEPC.

Na nich se objevil obrázek samotného jádra ATi R520, ale ne grafické karty na něm založené. Z fotografie lze zhruba usuzovat, že připravovaný čip má podobnou, nebo ještě o trochu menší velikost, než čip R480, jehož plocha je 2,88 cm2. Je tedy mnohem menší, než konkurenční jádro G70 (GeForce 7800 GTX) společnosti nVidia.




Relativně malá velikost jádra může znamenat, že na jeden wafer se vejde více čipů, což snižuje výrobní cenu procesoru. Není však znám počet funkčních čipů na wafer. Skutečnost, že snímek byl zveřejněn, znamená, že čip R520 již reálně existuje, nicméně není jasné, jestli je již v takovém stavu, aby jej bylo možno komerčně uvést. VPU řady R5xx společnosti ATi mají podporovat Shader Model 3.0 a další inovace, což vyžaduje zcela novou grafickou architekturu. Obecné specifikace R520 však dosud nejsou známy. Očekává se, že čip R520 bude patřit do high-endové třídy.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.