Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATI R680 má přijít jako pokus o dobytí hi-end trhu

9.11.2007, Jan Vítek, aktualita
ATI R680 má přijít jako pokus o dobytí hi-end trhu
Nejmenované zdroje, které mají dle X-bit labs blízko k ATI/AMD a jejich plánům, potvrdily, že karty s R680 jsou opravdu připravovány a AMD se nimi hodlá pokusit o návrat na výsluní mezi herními hi-end grafickými kartami. Avšak již nyní existují...
Nejmenované zdroje, které mají dle X-bit labs blízko k ATI/AMD a jejich plánům, potvrdily, že karty s R680 jsou opravdu připravovány a AMD se nimi hodlá pokusit o návrat na výsluní mezi herními hi-end grafickými kartami. Avšak již nyní existují důvody, proč se na tuto situaci nekoukat tak růžově. Jednak se tyto karty neobjeví brzy a pokud se opravdu objeví, nemá jít o jednočipové řešení, ale kombinaci dvou čipů RV670 spojených pomocí technologie ATI CrossFire, tedy podobné karty, jako jsme měli možnost vidět v podání NVIDIE - GeForce 7950 GX2 či ještě dříve v podání samotné ATI - Rage Fury MAXX. Pravdu tedy nejspíše měli ti, kteří odmítali, že R680 bylo zrušeno i že půjde o zcela nový hi-end čip.



Je tedy jasné, že zde bude záležet především na ovladačích. Ty budou muset být schopny kombinaci dvou GPU využít, jinak by se výkon mohl hrozivě propadat a je tu samozřejmě i otázka ceny takové karty a její spotřeby. Karty se mají dle dosavadních informací představit na Consumer Electronics Show v lednu příštího roku, přičemž jejich dostupnost je stále neznámá, stejně tak jako název karty.

R680 mají podporovat DirectX 10.1, PCI Express 2.0 a DisplayPort. ATI samo mluví o výkonu dvou R600 a nižší spotřebě/výdeji tepla.

Zdroj: X-bit labs