Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Radeon 9800XT a 9600XT - o krůček dále

7.10.2003, Zdeněk Kabát, článek
ATi Radeon 9800XT a 9600XT - o krůček dále
Minulý týden vypustilo ATi Technologies dva nové grafické čipy R360 a RV360, které mají vyplnit mezeru před příchodem nové generace GPU. Co je nového na těchto dvou jádrech, která se budou prodávat jako Radeony 9800XT a 9600XT, Vám prozradí následující preview.
Kapitoly článku:
Závěr a srovnání s nVidií

Ještě než začnu vyvozovat nějaké závěry, tak bych se zmínil o dvou podstatných věcech pro ATi. Tou první je, že herní vývojářská společnost Valve se rozhodla dodávat s Radeonem 9800XT svůj Half-Life 2. Vzhledem k tomu, že ale zatím není dokončen, tak uživatelé naleznou v krabici od grafické karty voucher, který jim poté umožní stáhnout z webových stránek single-player verzi HL2, navíc asi lehce osekanou. No, chudáci modemisté.

Tím druhým bodem je, že partnerem ATi pro výrobu grafických karet se nově stává ASUS. Sice bude stále pokračovat s výrobou karet založených na GPU od nVidie, ale ATi tak výrazně posiluje svoji pozici na trhu.

A nyní tedy skutečný závěr. Jak jsem uvedl v nadpisu, Radeon 9800XT a 9600XT jsou „o krůček dále“. Je u nich více či méně zvýšena frekvence, nově bude dodávána utilita OverDrive a také je pozměněn referenční design. Nejvíce ovšem kupující zajímá výkon a cena. Cena bude nejspíše jen nepatrně vyšší než u současných řešení, protože pro ATi se náklady příliš nezvyšují. Zde záleží hlavně na samotných výrobcích.


Obr. 6 – Jeden graf za všechny…


A výkon? Od toho tu máme recenze Radeonu 9800XT na několika světových serverech (Radeon 9600XT ještě není k dispozici). Jeden za všechny – na Anandtechu nejen že měli nový produkt ATi, ale navíc i GeForce FX 5950 (NV38) od nVidie a testovací sestavu s Prescottem. Obě hi-endové karty byly na velmi podobné úrovni, nárůst R360 oproti R350 je v jednotkách procent. Zde jsou odkazy na vyšlé recenze:

Konkurencí pro Radeon 9800XT bude tedy GeForce FX 5950 vydávaná se stejnou strategií – je to jen lehce upravená NV35 s vyššími frekvencemi. Jako konkurenta pro Radeon 9600XT chystá kalifornská společnost GeForce FX 5700, která by měla snad napravit reputaci nepříliš podařené GeForce FX 5600. A poté se snad konečně dočkáme grafických čipů další generace, kde bude snad o čem psát :)

Zdroj: archiv Světa Hardware, výše zmíněné recenze

Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.