Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Radeon HD 2900GT: připravuje AMD mainstreamovou bombu?

25.9.2007, Milan Šurkala, aktualita
ATi Radeon HD 2900GT: připravuje AMD mainstreamovou bombu?
O nových Radeonech HD 2900Pro se již nějakou dobu mluví. Má se jednat pouze o trochu níže taktované Radeony HD 2900XT za nižší ceny, které by se měly pohybovat asi kolem 7000 Kč s DPH za 512MB verzi. Zatímco společnosti Sapphire či GeCube...
O nových Radeonech HD 2900Pro se již nějakou dobu mluví. Má se jednat pouze o trochu níže taktované Radeony HD 2900XT za nižší ceny, které by se měly pohybovat asi kolem 7000 Kč s DPH za 512MB verzi. Zatímco společnosti Sapphire či GeCube už ohlásily uvedení těchto Radeonů, objevily se také zmínky o Radeonech HD 2900GT.



Bohužel specifikace zůstávají obestřeny stále rouškou tajemství. Z obrázku krabice je mírně patrné, že karty mají 256 MB GDDR3 paměti, takže se dá očekávat, že půjde o kartu výkonem situovanou pod Radeon HD 2900Pro. Přítomen je i HDMI port. PCB karty bude nejspíš identické se zbývajícími Radeon HD 2900, k dispozici budou dva napájecí konektory, takže taktování bude nejspíš velmi dobré.

Spekuluje se však, že sběrnice pamětí bude pro tentokrát pouze 256-bitová. Každopádně, i s použitím 256-bitové sběrnice pamětí lze očekávat velmi vysoký výkon a cena musí být pochopitelně o něco nižší než u modelu Pro. Zdá se, že se konečně dočkáme karty s podporou DirectX 10 s použitelným výkonem za lidovější cenu (odhadem mezi 5000 - 6000 Kč).

Zdroj: www.techreport.com, www.theinquirer.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.