Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Radeon X1800 XL All-in-Wonder je tady

22.11.2005, Milan Šurkala, aktualita
ATi Radeon X1800 XL All-in-Wonder je tady
Kanadská ATi v těchto dnech rozšiřuje svou nabídku multimediálních karet All-in-Wonder o nový kousek založený na čipu Radeon X1800 XL. Je tedy jasné, že k opravdu obsáhlým multimediálním schopnostem dostanou zákazníci i špičkový grafický...
Kanadská ATi v těchto dnech rozšiřuje svou nabídku multimediálních karet All-in-Wonder o nový kousek založený na čipu Radeon X1800 XL. Je tedy jasné, že k opravdu obsáhlým multimediálním schopnostem dostanou zákazníci i špičkový grafický výkon.



Oproti klasickému Radeonu X1800 XL nedošlo k žádným změnám na jádře ani pamětech. Čip tedy běží na 500MHz, GDDR3 paměti na efektivních 1000MHz. Výkonem tak patří ke špičce v dnešních grafických kartách asi na úrovni GeForce 7800GT.

Nová karta dostala rovněž nový tuner. Naprostá většina AIW karet byla vybavena tunerem společnosti Philips, který byl obrovský, nicméně výkonný a přepínání programů bylo záležitostí okamžiku. AIW Radeon X800 XT už využíval tuner Microtune MT2050. Ten byl podstatně menší a energeticky úspornější, ale přepínání programů mu už zabralo 1-2 vteřiny, což rozhodně nebylo ideální. AIW X1800 XL využívá služeb novějšího MT2121, je rovněž malý a úsporný, ale disponuje sníženou odezvou na přepnutí kanálu, na starší tunery Philips ale stále ztrácí.

Grafická karta zaujme svou velikostí, její PCB je ještě delší než PCB Radeonu X1800 XT 512MB, měří kolem 10 palců, tedy lehce přes 25cm. Dálkové ovládání využívá signály na rádiových frekvencích, je zaručena funkčnost i přes zdi až do vzdálenosti 60 stop (asi 18 metrů).

Z obrovského počtu podporovaných technologií mohu uvést například Thruview, který umožňuje pracovat ve Windows (např. ve Wordu) a rovněž sledovat televizi na pozadí, míra transparence je samozřejmě nastavitelná. MulTView zase umožňuje využít dva TV tunery v jednom počítači. Jedna karta tak může nahrávat, zatímco na druhou se díváte či dívat se na dva pořady najednou.

Tím samozřejmě výčet vychytávek ani zdaleka nekončí, vlastně ani pořádně nezačal. Jenže jejich tolik, že by zdaleka přesáhl formát novinky a vydal by na celý článek. Karta bude k mání za $429, tedy asi 13.000Kč s DPH.

Zdroj: www.firingsquad.com, www.ati.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.