Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Radeon X1900 vykazuje špatnou kvalitu obrazu

29.1.2006, Milan Šurkala, aktualita
ATi Radeon X1900 vykazuje špatnou kvalitu obrazu
Radeony X1900 bohužel s nynějšími ovladači nevykazují vůbec přijatelnou kvalitu obrazu. V 3DMarku 06 v testu Firefly Forest jde na kartách Radeon X1900 krásně vidět chvění a zrnění (výsledný efekt lze vidět i na statických obrázcích). Nejlépe...
Radeony X1900 bohužel s nynějšími ovladači nevykazují vůbec přijatelnou kvalitu obrazu. V 3DMarku 06 v testu Firefly Forest jde na kartách Radeon X1900 krásně vidět chvění a zrnění (výsledný efekt lze vidět i na statických obrázcích). Nejlépe je to viditelné na zemi, kterou obě světlušky svým světlem ozařují.



Jak by měl obrázek asi vypadat, můžete vidět na zvětšeném detailu nahoře pořízeném s grafickou kartou GeForce 7800GTX 512MB. Celý obrázek je pak zde. Když se podíváte na obrázek pořízený s Radeonem X1900XTX (dole), tak ten se docela liší. Opět, celý screenshot lze nalézt tady.



Obrázky jsou ve formátu JPG na 100% kvalitu, takže se od skutečného obrazu příliš neliší a rozdíl je stále velmi patrný (PNG není naším systémem bohužel podporován). Podle ATi je problém v shadow shaderu, který je odlišný oproti původnímu v Radeonech X1800, protože tento zahrnuje Fetch4 i 24-bit DST.

Vzhledem k tomu, že podobný problém Radeon X1800 se stejnými ovladači nevykazuje, bude problém asi skutečně zde. ATi slíbila vše napravit v příštích ovladačích.

Zdroj: www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.