Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Radeon Xpress 200 - čipset s grafikou v ceně

8.11.2004, Zdeněk Kabát, článek
ATi Radeon Xpress 200 - čipset s grafikou v ceně
12:00 ATi právě oficiálně představilo svůj nový čipset Radeon Xpress, který znamená po nForce4 další velkou novinku pro platformu Athlon 64. Tato sada podporuje sběrnici PCI Express, v integrované verzi obsahuje grafiku X300 a umí i technologii HyperMemory. Právě HyperMemory přináší čipsetu velmi zajímavé možnosti.
Kapitoly článku:
  1. ATi Radeon Xpress 200 - čipset s grafikou v ceně
  2. Integrovaná grafika, HyperMemory a spol.
Integrovaná grafika Radeon

Radeon Xpress 200 obsahuje integrované grafické jádro na základě Radeonu X300, které tvoří prakticky celý NorthBridge. Toto jádro je odvozené od RV350, tedy Radeon 9600, a od toho se odvíjejí jeho parametry - 4 pixel pipeline, 96-bitová hloubka výpočtů, podpora DirectX 9.0b (Pixel a Vertex shader 2.0), anti-aliasing (2x/4x/6x RGMS), HyperZ III, SmoothVision 2.1 apod. (podrobnosti ZDE). Vše bude podporováno ovladači Catalyst, stejně jako samostatné grafiky.


Obr. 4 - Základem je Radeon X300

Ovšem nový čipset má taky jednu unikátní vlastnost - HyperMemory. Tato technologie využívá velké propustnosti nové sběrnice PCI Express a umožňuje grafickému jádru (integrovanému i na grafické kartě) využít systémovou paměť. Zatímco výkon AGP se od verze 1.1 příliš nepohnul, PCI-E x16 s propustností 4 GB/s každým směrem dovoluje přenášet data mnohem rychleji.


Obr. 5 - Takto se ATi srovnává s konkurencí
(ostatním integrovaným čipsetům chybí podpora DX9)

V případě integrovaného jádra Radeon Xpress 200 je možné využívat za prvé dedikovanou paměť (až 128MB přímo na desce) a za druhé část paměti systémové o stejné velikosti. Stejně tak je možné pro PCI-E kartu alokovat v systémové paměti část odpovídající jejímu frame bufferu a tím ji lépe připravit na náročné hry. Nápad je to velmi dobrý.


Obr. 6 - SurroundView na čipsetu Radeon Xpress

S novým čipsetem má ATi také velmi slušně propracovanou podporu více monitorů. Již samotný Radeon Xpress 200 obsahuje VGA a DVI výstup, ale navíc při zapojení grafické karty do PCI-E lze využít další výstupy. Této technologii říká ATi SurroundView a je možné připojit až tři monitory. Radeon Xpress podporuje i VPU Recover, který resetuje po zatuhnutí grafické jádro.

Multimediální možnosti díky Theater 550

Nový čipset ATi je také připraven na spolupráci s multimediálním čipem Theater 550, který jsme Vám představili již v dřívějším článku. Tento čip podporuje 3D comb filtr, 12-bitovou IF demodulaci videa a techniku pro odstranění šumu, dále hardwarově akceleruje enkódování do MPEG-2 a dekódování audia probíhá plně digitální formou. Tento čip bude integrován také na nové grafické karty All-In-Wonder.


Obr. 7 - ATi Theater 550 Pro

Síťové rozhraní

Radeon Xpress přichází s vylepšenou podporou síťových protokolů a bezpečnosti přenosu (podporuje protokoly TPM 1.1 a 1.2). Zajímavější ale je, jakým způsobem je řešena síťový karta. Externí čip pro Gigabit Ethernet je v případě Radeonu Xpress připojen přes sběrnici PCI Express. To je velký krok vpřed, protože v současnosti se všechny síťové řadiče usazovaly na PCI s omezenou propustností (133MB/s pro všechna zařízení). Sběrnice PCI-E x1 zvládne přenášet až 250 MB/s každým směrem, což je neporovnatelné.


Obr. 8 - Jiné logo nového čipsetu

Závěr a dostupnost

Závěrem bych ještě jednou rád zdůraznil, co vlastně ATi čipsetem Radeon Xpress zamýšlí. Je to první čipset této společnosti, který je zaměřen na platformu AMD, a to nejen na integrovaná řešení, ale i na herní PC s Athlony 64 FX (verze 200P). Klíčová je ale podpora procesorů Athlon 64 a Sempron, protože hlavním odbytištěm budou stavitelé systémů, kteří uvítají integrované grafické jádro.


Obr. 9 - Referenční základní deska ATi
Klikněte pro zvětšení

Na obrázku vidíte referenční základní desku ATi, která je v podstatě vzorem toho, jak budou běžné boardy s Radeonem Xpress vypadat. Cena těchto desek by se měla pohybovat od $65, což je v přepočtu na český trh zhruba 2500Kč. Na to, že je součástí Radeon X300 s podporou HyperMemory, je to velmi dobrá cena. Desky s novým čipsetem ATi by se měly objevit na trhu záhy.

Zdroj: ATi