Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Automatické přehrávání zvuku v Google Chrome skončí v lednu 2018

16.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
Automatické přehrávání zvuku v Google Chrome skončí v lednu 2018
Automatické přehrávání videoklipů v prohlížečích je pořádná otrava. Zničehonic se přehrávají zvuky a až poslední dobou lze takové stránky identifikovat pomocí ikonky reproduktoru. Od ledna 2018 tomu ale bude v Google Chrome konec. Aspoň částečně.
Před necelým měsícem Google oznámil, že jeho internetový prohlížeč Google Chrome přestane automaticky přehrávat videoklipy na stránkách a nežádoucí zvuky linoucí se z některých prohlížených stránek tak budou minulostí. Nyní už víme více detailů. Google Chrome 63 přidá možnost u vybrané stránky plně vypnout přehrávání zvuků a Chrome 64, který by měl přijít v lednu 2018, toto ještě dotáhne o něco dál.
 
Google Chrome logo
 
V tomto případě se video automaticky přehraje jen tehdy, když uživatel projeví zájem o médium. Poněkud diskutabilní ale je, co to ten "projevený zájem" znamená. Projevením zájmu je např. to, že uživatel aktivně využívá web a kliknul někam v rámci stránky (k přehrávání tedy nedojde na neaktivním panelu, ale na aktivním ano). Video se automaticky bude přehrávat i tehdy, pokud neobsahuje zvuk. Stinnou stránkou tedy je, že se pořád bude načítat a spotřebovávat data.
 
V mobilní verzi Chromu se video bude přehrávat i tehdy, pokud je daný web na domovské úvodní stránce a naopak na desktopové verzi bude přehráváno tehdy, pokud jste si už v minulosti nechali na tomto webu opakovaně přehrát nějaké video. Google navíc odstraní nynější možnosti blokování přehrávání ve verzi pro Android a v režimu šetřícím mobilní data.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.