Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomí vozy Waymo v San Franciscu zastavila mlha, auta zablokovala ulici

21.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Autonomí vozy Waymo v San Franciscu zastavila mlha, auta zablokovala ulici
S autonomními vozy v San Franciscu, ať jde o Cruise nebo Waymo, jsou docela často problémy. I když jsou jejich schopnosti působivé, Internet plní spíše svými potížemi. Tou další je typická mlha v San Franciscu, která pět vozů Waymo na několik minut znehybnila.
Waymo jezdí v San Franciscu se svými autonomními vozy bez řidiče a ukazuje, kam se dnes dostaly technologie autonomního řízení. Bohužel i přes všechny své výborné schopnosti stále nejde o dokonalý systém, a tak se podobně jako nedávno Cruise také setkává s jedním průšvihem. Okolo šesté hodiny ranní spadla na San Francisco hustá mlha (v této oblasti nejde o nic neobvyklého) a takové podmínky autonomním systémům moc nesvědčí. Kamery ani radary si s tím nevěděly moc rady, a tak se na ulici Balboa Terrace během chvíle objevilo pět těchto autonomních aut, která se tu jednoduše zastavila a odmítla pokračovat dál.
 
Autonomní vůz Waymo
ilustrační foto, autor: Dietmar Rabich (CA, USA), California Street, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Další řidiči, kteří si nevšimli, že jde o autonomní auta, na vozy blikali, troubili, někteří se pokoušeli o riskantní manévry, jak tyto vozy objet. V husté mlze je ale jízda obtížná i pro člověka. Autonomní auta Waymo sice stále vylepšují své senzory a nové radary by měly lépe vidět i přes mlhu, v tomto případě to ale nestačilo. Po několika minutách, po kterých se hustá mlha trochu rozplynula a podmínky se lehce zlepšily, se vozidla sama rozjela a z ulice zmizela.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.