Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AvantGo - končí nebo ne ?

25.2.2002, Zdeněk Michálek, článek
AvantGo - končí nebo ne ?
V minulém týdnu oznámil AvantGo, s jehož pomocí mnozí stahujete webové stránky do svých kapesních počítačů, nepříjemnou zprávu: za využití AvantGo budou poskytovatelé dat platit, má-li být k jejich kanálu připojeno více než 8 uživatelů. Situace začíná být nyní ale nejasná.
S platností od 20. února 2002 AvantGo mění pravidla pro své uživatelské (custom) kanály. Jejich provoz byl až do tohoto data bezplatný a z hlediska počtu uživatelů neomezený - za předpokladu, že se jednalo o nevýdělečný (nekomerční) obsah. Nekomerčnost však nikdo u uživatelských kanálů nesledoval a porušení pravidla netrestal (až na výjimky), takže - kde nebyl žalobce, nebyl soudce, všichni (možná až na AvantGo) byli spokojeni.

Kromě uživatelských kanálů existuje na AvantGo cca 2 000 veřejných (public) kanálů, jejichž provoz vydavatelé nějakým způsobem AvantGo hradí (oficiální částka je řádu tisíců USD ročně) - jejich provoz zmíněným opatřením samozřejmě narušen nebude.

Každý provozovatel uživatelského kanálu, který bude chtít mít více než osm abonentů, by podle představ AvantGo měl sepsat smlouvu a hradit platby, jejichž výši se doví na základě kontaktního mailu. Ze zveřejného vyplývá i to, že předmětné platby by se měly stanovovat podle intenzity dosavadního provozu kanálu.

Odběratelé (čtenáři) by i nadále měli mít služby AvantGo systému zdarma.

Podle zveřejněných informací měl být scénář přechodu následující:
  • každý poskytovatel obsahu, který provozuje uživatelský kanál, měl obdržet mail o nutnosti kontaktovat AvantGo ohledně uzavření smlouvy, bude-li chtít mít od 20. února 2002 více než osm čtenářů
  • registrace odběratelů uživatelských kanálů měly být od 20. února pozastaveny a všichni registrovaní čtenáři měli obdržet mail o nutnosti se přeregistrovat
  • pokud dotyčný poskytovatel neuzavřel smlouvu, registrace bude fungovat vždy jen pro prvních osm "přeregistrovaných" odběratelů kanálu, ostatní budou zpraveni o tom, že jsou "nadpočetní"

AvantGo navíc upozorňuje na to, že nebudou udělovány žádné výjimky, prostě - chceš víc než osm čtenářů, zaplať.

Tolik oficiální sdělení a výtah z FAQ. Co následovalo ?
  • Obrovské zděšení ve všech diskuzních fórech, které využívají AvantGo. Ano, je pravdou, že existují jiné, podobné služby, pro velkou část netechnicky zaměřených uživatelů však je rekonfigurace něčeho podobného věcí na hranici jejich schopností - a pokud budou jen trochu moci, vyhnou se tomu.
  • Mnozí předpovídají téměř okamžitý konec AvantGo. Osobně tomu příliš nevěřím - naprostá většina odběratelů (nemluvím o českých čtenářích, kteří tvoří zanedbatelné procento z cca čtyř a půl miliónu zaregistrovaných AvantGo odběratelů) ) je připojena k veřejným kanálům, u nichž se nemění nic.
  • Nicméně - uplyne den, dva, dnes už téměř týden od stanoveného termínu - a dosud jsem neslyšel o tom, že by si někdo stěžoval, že by mu custom kanály "nechodily". Stejná situace je i v zahraničí - zdá se, že (minimálně většina) zatím funguje při starém.
  • Lidé se začínají ptát, zda AvantGo neměl náhodou na mysli osm SOUČASNĚ připojených odběratelů. Ne, neměl, ustanovení říká jasně: "Our new Custom Channel policy is to limit access to a maximum of 8 users for most custom channels unless the content publisher has an agreement with AvantGo.", neboli "... je omezit přístup maximálně osmi uživatelům pro většinu uživatelských kanálů, pokud vydavatel obsahu nemá smlouvu s AvantGo."
  • Začíná se proslýchat, že AvantGo (a hlavně jeho investoři) se zalekl příliš negativní reakce veřejnosti a uvažuje o tom, zda nepřehodnotit částečně své stanovisko. Řeč je prý hlavně o zavedení "mírnější" hranice než oněch opravdu krutých maximálně osmi uživatelů a o zpomalení průběhu přechodu (přednostě by měly být "odstřiženy" kanály s komerčním obsahem).

Bude velmi zajímavé sledovat, jak se situace do budoucna vyvine. Je pravdou, že AvantGo je dnes světově hegemonem, ale většina Čechů čte české AvantGo kanály - a ty by zřejmě do posledního (díky relativně nízkému počtu čtenářů a tím nezájmu cokoliv AvantGo platit) přešly na bezplatné alternativy.

Další informace najdete na stránách AvantGo:

http://avantgo.com/support/mobile_support/faq/all_faqs4.htmlhttp://avantgo.com/support/channel_support.html
http://avantgo.com/support/channel_support.html