Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Avatar v Metaverse není zárukou anonymity, prozradí vás váš pohyb

27.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Avatar v Metaverse není zárukou anonymity, prozradí vás váš pohyb
I když se může zdát, že pobyt v Metaverse může být velmi anonymní, protože se schováte za svého avatara, prozradit vás mohou různé detaily. Jednou z věcí, která vás prozradí, může být i váš styl pohybu, jak ukázala nedávná studie.
Lidé mají spoustu specifických znaků svého chování, které mohou prozrazovat jejich totožnost, ačkoli by teoreticky měli být anonymní. Lidi lze poznat např. z typického pohybu, stylu chůze a podobně, což se ukazuje, že může být i případem virtuální reality. Vivek Nair z University of California provedl výzkum, kde se věnoval možnostem zachování anonymity a soukromí v prostředí virtuální reality a Metaversu. A rozhodně nešlo o nějakou malou studii, zahrnovala totiž desítky tisíc studovaných objektů. Týkala se VR hry Beat Saber, kde se hráč v podstatě pořád hýbe a k dispozici je spoustu pohybu ke studiu.
 
Virtuální realita
ilustrační foto, zdroj: stock.adobe.com
 
Nair použil data od 55541 uživatelů ze 40 různých zemí s 20 různými typy headsetů. Data získal pomocí rozšíření BeatLeader, kde hráči nahrávají své výsledky ze hry Beat Saber včetně záznamu své hry pro případnou verifikaci ostatními. Celkem šlo o téměř 4 TB dat, dohromady to tvořilo téměř 2,7 milionu záznamů her (až 4509 záznamů na hráče, medián byl 14 záznamů na hráče) s délkami od 5 sekund až po více než hodinu (medián téměř 3 minuty). 70 % záznamů každého uživatele bylo použito pro trénování, zbytek pro validaci a testování.
 
Už pouhé 2 sekundy záznamu stačily ke korektní identifikaci u 48,45 % uživatelů. 10 sekund posunulo toto číslo na 73,2 % a minuta záznamu zvýšila úspěšnost rozpoznání osoby jen dle pohybu na 92,78 %. Při použití 100 sekund záznamu došlo ještě k mírnému zlepšení na 94,33 %. Podle záznamů je možné ale poznat také dominantní ruku (to není překvapivé), ale také výšku nebo pohlaví.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.