Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Axper začne s výrobou grafických karet s čipy S3 Chrome S25 a S27

12.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
Axper začne s výrobou grafických karet s čipy S3 Chrome S25 a S27
Pokud vám značka Axper nic neříká, pak vězte, že se jedná o jakousi low-end odnož firmy Gigabyte. Její produkce je zaměřena především na asijský trh. Tato společnost kromě základních desek začne vyrábět i grafické karty s čipy S3 Chrome...
Pokud vám značka Axper nic neříká, pak vězte, že se jedná o jakousi low-end odnož firmy Gigabyte. Její produkce je zaměřena především na asijský trh. Tato společnost kromě základních desek začne vyrábět i grafické karty s čipy S3 Chrome S25 a S27, které zatím moc výrobců neoslovily, což je škoda.



Čipy S3 Chrome X25 se vyznačují 90nm výrobním procesem, díky němuž dosahují velmi nízké spotřeby i při velmi vysokých taktech. Disponují osmi pixel pipelines, takže i teoretický fillrate je velmi vysoký. Nepodporují však Shader Model 3.0, ale pouze verzi 2.0. To má především negativní psychologický efekt na zákazníky než nějakou skutečnou nevýhodu v praxi.

Axper XV-S25128D obsahuje čip S3 Chrome S25 s osmi pixel pipeline na taktu 500MHz. 128MB paměti GDDR2 tiká na 700MHz, ale jsou pouze 64-bitové, což znamená nic moc výkon.

Axper XV-S27256D obsahuje výkonnější S3 Chrome S27 s osmi pixel pipeline a taktem 700MHz! Paměti už mají kapacitu 256MB, jsou rovněž typu GDDR2 a tikají na 800MHz. Při 128-bitové sběrnici tak sice nevytváří nijak závratnou propustnost, ale je to podstatně více než u předchozí karty a výkon bude strádat jen ve vyšších rozlišeních s vyhlazováním, jinak by mělo jít o kartu výkonnou a propustnost je srovnatelná například s Radeonem X1600 Pro.

Zdroj: www.techspot.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.