Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BASF pracuje na (r)evoluci v oblasti tištěné elektroniky

21.8.2009, Jan Vítek, aktualita
BASF pracuje na (r)evoluci v oblasti tištěné elektroniky
Společnost BASF, s níž jsme se setkávali například v oblasti magnetických záznamových médií, oznámila, že společně s Technickou univerzitou Darmstadt pracuje na nové tiskařské technologii, kterou vyvíjí v rámci sdružení Fórum organické elektroniky...
Společnost BASF, s níž jsme se setkávali například v oblasti magnetických záznamových médií, oznámila, že společně s Technickou univerzitou Darmstadt pracuje na nové tiskařské technologii, kterou vyvíjí v rámci sdružení Fórum organické elektroniky – „Forum Organic Electronics”.



Konkrétně se dá nová technologie využít pro tvorbu organických elektronických produktů, jako jsou fotovoltaické fólie, flexibilní světelné diody, atd. První takové produkty se mají díky projektu NanoPEP představit do tří let.

A jak se vyjádřil vedoucí projektu ve společnosti BASF Prof. Bernd Sachweh: „Elektronika budoucnosti bude flexibilní a ohybatelná. Již v krátkém časovém horizontu bude možné jemnými metodami tisknout na flexibilní podklady elektronické komponenty šetrně k životnímu prostředí a s nízkými náklady. Využíváním inovativních postupů a materiálů, na nichž aktuálně pracujeme, vytváříme zcela novou škálu využití tiskařské technologie v oblasti organické elektroniky. Vzhledem k tomu, že pracujeme na modulárním principu, jsme schopni poskytnout řadu modulů pro cenově efektivní masovou výrobu.“

Ohebná organická elektronika má ale svá úskalí. Je zde třeba tisknout vodivé organické molekuly coby funkční materiály v nanometrových vrstvách na sebe a pak je nanést na ohebný plast, či dokonce papír. Nároky na takový tisk jsou tedy velmi velké. Výzvou je také vývoj hybridních materiálů z anorganických i organických komponent, pro což BASF právě vyvíjí nové výrobní procesy využívající nanomateriály jako oxid zinečnatý zesílený polymery. Nanočástice jsou ze vázané v kapalině, což má díky zamezení přímého kontaktu s nimi zajistit bezpečnou manipulaci a umožnit výrobu šetrnou k životnímu prostředí.

Zdroj: TZ BASF