Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bethesda nabízí na Steamu zdarma své staré The Elder Scrolls

29.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Bethesda nabízí na Steamu zdarma své staré The Elder Scrolls
Pokus si někdo zkusí na Steamu vyhledat hry The Elder Scrolls, shledá, že první dva díly se přesunuly mezi tzv. Free to Play hry. Můžeme si je tak ihned přidat do knihovny, nainstalovat a vyzkoušet. 
Leckomu připomenou tituly The Elder Scrolls: Arena a Daggerfall dlouhé hodiny procházení rozsáhlých dungeonů v 3D grafice, která zmlsané hráče už nenadchne. Jde tu o grafiku s velice jednoduchým prostředím, kde ještě nejsou postavy a jiné menší objekty v podobě 3D modelů, ale prostých 2D spritů. Mluvíme tak o době her jako Duke Nukem 3D, kterou se teprve chystal od základů změnit nástup 3D akcelerátorů firmy 3Dfx a později dalších. Tím ale pochopitelně neříkáme, že hry před jejich příchodem nevyužívaly pohybující se 3D modely. 
 
 
The Elder Scrolls: Arena ostatně datujeme do roku 1994, kdy byla společnost 3Dfx založena a Daggerfall nastoupil v roce 1996, kdy 3Dfx vypustilo na trh svůj první akcelerátor pro PC, známý Voodoo Graphics. Už následující díl, čili Morrowind, se tak už bez 3D karet neobešel, ostatně na trh přišel až v roce 2002, kdy už jsme si kupovali karty jako GeForce 4. 
 
Bethesda se přitom rozhodla, že letos ukončí provoz svého herního launcheru Bethesda.net, namísto nějž využije prostě a jednoduše platformu Steam. Ten tak nově nabízí i samotné tituly Arena a Daggerfall coby Free to Play. 
 
Pokud by si přitom někdo chtěl vyzkoušet novější Daggerfall, může vyzkoušet i jeho verzi Daggerfall Unity. Ta umožní hrát tuto hru v moderním enginu Unity, díky čemuž je dobře podporován aktuální hardware a vysoká rozlišení pod systémy Windows, macOS a Linux. Krom toho bylo vylepšeno i chování nepřátel, dohledová vzdálenost a jsou tu i nové questy. 
 
Bethesda rovněž už dává k dispozici nástroj, s jehož pomocí můžeme převést své hry z Bethesda.net právě na Steam. K tomu je k dispozici rozsáhlý soubor otázek a odpovědí, jemuž by měli věnovat pozornost zvláště hráči Falloutu 76.