Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bez papíru to nejde II: Úvod

3.11.2009, Jiří Černý, článek
Bez papíru to nejde II: Úvod
Po několikaměsíční odmlce se opět vracíme k problematice tisku a všeho, co s ní přímo souvisí. Na své si přijdou jak běžní domácí uživatelé, tak zájemci o pořízení profesionálnější laserové či multifunkční tiskárny.
Téma "Bez papíru to nejde" jsme na Světu hardware měli naposledy v březnu letošního roku, což není zase až tak dlouho. Zájem ze strany vás (čtenářů) a rovněž množství nových a zajímavých produktů na trhu si však vynutil jeho pokračování a to v prakticky totožném tématickém rozdělení. Znovu se tak budeme věnovat prioritně profesionálnímu tisku ve dvou hlavních kategoriích – hodně zjednodušeně řečeno, tiskárnám „levnějším“ a „dražším“.

Nejprve si udělejme malou rekapitulaci toho, co všechno se před cca osmi měsíci stihlo probrat a k jakým závěrům jsme vlastně dospěli. V první řadě proběhla zajímavá víkendová diskuze kolem otázky „tisknete na barevné tiskárně?“. Většina z účastníků, kteří odpověděli pozitivně, se následně vyjádřila v tom smyslu, že z finančního hlediska je určitě vhodné opustit tradiční inkoust a přeorientovat se právě na laser, jelikož jinak mohou náklady lehce vystoupat až k neúnosným částkám. Pravděpodobně i z toho stejného důvodu nemálo lidí sice barevnou inkoustovou tiskárnu vlastní, nicméně tisknou na ní stejně výhradně jen černobíle.

Co se týče možnosti tisku fotografií v domácích podmínkách, pak jí vesměs považujete za zbytečnost s odvoláním na fakt, že fotolab stále vychází o něco levněji a také kvalita je lepší (byť toto je sporné a samozřejmě se najdou výjimky).

Kromě diskuze jste měli i možnost zapojit se do dvou vyhlášených anket – jedna zjišťovala, "jaká tiskárna je dle vás nejlepší do kanceláře", přičemž zde na plné čáře vyhrála varianta „černobílá LED/laserová“ s 81% ze 441 získaných hlasů. Druhá anketa se pak zajímala o to, "co upřednostňujete při výběru tiskárny (případně multifunkčního zařízení) pro domácí či firemní použití". Tentokrát byly výsledky už poněkud těsnější (také ovšem s cca poloviční účastí) a podle nich je pro vás důležitá hlavně finanční stránka věci – tedy otázka nákladů na tisk (60 % hlasů).


Multifunkční profesionální tiskárny


Z této oblasti jsme sice již přinesli souhrnný článek o všech možnostech multifunkčních tiskových zařízení, ale napsat se toho k ní dá nepochybně ještě hodně. Nejen vzhledem k rychle se blížícímu období předvánočních nákupů by mi namátkou připadal vhodný článek představující alespoň ve stručnosti několik konkrétních modelů s aktuálně nejlepším poměrem cena/výkon.



Skutečností totiž je, že právě multifunkční zařízení si pořizuje stále více z nás i do domácnosti, často zejména kvůli možnosti kopírování (a někdy i již zmiňovanému tisku fotografií). Ačkoliv funkce typu fax nebo přenos obrázků do tiskárny nejspíš mimo kancelář zase už tak často nevyužijete, zbývá pořád ještě užitečný scanner, síťové rozhraní (ideální pro rychlé sdílení prostřednictvím Internetu) etc.


Úsporný profesionální tisk


Zde jsme se zaměřili na přehled nejčastějších vad, které mohou tiskárny postihnout. V rámci textu byly samozřejmě zmíněny jak tiskárny inkoustové, tak i laserové. Z jejich vzájemného porovnávání pak dle očekávání vyplynulo, že jednoznačně nejporuchovější jsou levné inkoustové modely. Ty se (s přihlédnutím k finančním požadavkům) navíc obvykle nevyplatí ani opravovat a je lepší je rovnou buď vyměnit za jiné, nebo raději konečně pořídit něco kvalitnějšího. Jak se znovu ukázalo, šetřit úplně na všem se zkrátka občas nemusí vyplatit.

Větší pozornost bychom tak protentokrát chtěli věnovat výhradně tiskárnám laserovým. Podíváme se opět detailněji na pár produktů, jejichž pořizovací cena se pohybuje pod hranicí 15 000 Kč a dočkat byste se (kromě vlastních recenzí) měli i testů zaměřených speciálně právě na náklady na tisk – dle výsledků výše uvedené ankety pro vás nejdůležitějšího kritéria.


 

Barevný profesionální laser


Představuje obecně vzato poměrně obsáhlé téma, které bylo posledně tak trochu nakousnuté pouze tímto příspěvkem o technologii stránkových laserových tiskáren. Pozorný čtenář si z něj přesto jistě odnesl minimálně základní poznatky o principu jejich fungování, komunikaci zařízení, případně vytváření obrazu. Jen velmi okrajově jsme zmiňovali taktéž LED tiskárny, přičemž povídání o nich by dozajista vydalo i na samostatný článek.

Laserový tisk má přitom bohatou minulost. Historicky první laserová tiskárna spatřila světlo světa už roku 1971. Tehdy se jednalo o upravenou obyčejnou kopírku Xerox - avšak co se domácího využití týče, pak k tomu vedla ještě dlouhá cesta. Průlom přišel až o cca 13 let později společně s HP Laserjet 8ppm. Dnes jde přesně o jeden z těch přístrojů, kolem kterých sice dnes a denně chodíme, ale jen málokdy se zamyslíme nad tím, co přesně je ukryto „pod jejich kapotou“. Schválně, víte jaký je vlastně rozdíl mezi laserem a LED? A co potom takový OLED?



K těmto i dalším otázkám se v listopadu rozhodně vrátíme.


Recenze


V březnovém tématu se do hledáčku našich technicky zaměřených redaktorů dostalo hned 7 produktů. Konkrétněji se jednalo o tři testy vybraných multifunkčních zařízení Canon i-Sensys MF-4690PL, OKI C3520 MFP a konečně Samsung CLX-3175N.

Dále došlo na zhodnocení obřího modelu Epson AcuLaser C2800, pokračovatele slavné linie Xeroxu v podobě Xerox Phaser 6130 a laserové tiskárny střední třídy Hewlett-Packard CP2025. Takovou třešničkou na dortu se pak stala tiskárna OKI C5850n, jeden z mála zástupců kategorie LED diod.

Ani téma „Bez papíru to nejde II“ by samozřejmě nemělo v tomto směru nijak výrazně zaostávat. Jakéže přesně tiskárny se to v jednotlivých recenzích objeví vám sice ještě neprozradím, ale už nyní se můžete těšit na spoustu zajímavých informací nejen o barevném tisku v laserové kvalitě.