Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezdrátové emaily na kapesním počítači HP Jornada 525

4.12.2001, Štěpán Mrázek, článek
Bezdrátové emaily na kapesním počítači HP Jornada 525
V tomto článku si popíšeme nastavení přístupu k emailu s pomocí kapesního počítače přes protokol POP3 a odesílání pošty přes protokol SMTP.
V předchozím článku jsme si ukázali nastavení připojení k internetu na kapesním počítači Hewlett-Packard Jornada 525 a dnes si ukážeme nastavení POP3 emailu tak aby bylo možné využívat pro příjem a odesílání pošty mobilní telefon Ericsson R320s. O výhodách bezdrátového přístupu k internetu jsem se již zmiňoval v předchozím článku. Podotýkám, že všechny popsané výhody i nevýhody platí stejně tak i pro bezdrátové přijímání a odesílání emailů.

Před stažením emailů je nutné provést natavení potřebných informací v operačním systému. Samotné nastavení POP3 účtu se provádí v aplikaci Doručená pošta (spuštění přes nabídku Start >> Programy >> Doručená pošta), na spodní liště v kartě Služby vyberte nabídku Nová služba.

Obr. 1 – Doručená pošta

Po té je potřeba vybrat typ služby, v našem případě POP3 Mail a dále pak zadat název této služby, jako výchozí je použito pojmenování POP3 Mail, které jsem zachoval.

Obr. 2 – Nastavení nové služby

Po nastavení názvu služby přejděte dále a zadejte parametry POP účtu: název serveru, uživatelské jméno a heslo, případně ještě zaškrtněte uložení hesla, po té jej již nemusíte zadávat při každém připojení.


Obr. 3 – Nastavení parametrů POP účtu

Po nastavení parametrů POP účtu je potřeba na další kartě zadat Vaši emailovou adresu, název SMTP serveru pro odesílání pošty a případně i doménu. Také je zde nutné zvolit spojení, zde zvolte připojení přes mobilní telefon, jehož tvorbu jsme si popsali v minulém článku věnovanému bezdrátovému přístupu na internet s PDA a mobilním telefonem.

Obr. 4 – Nastavení parametrů pro odesílání pošty

Další nastavení jsou již uživatelská, jako například kontrola zpráv v určitých časových úsecích, odpojení po dokončení přenosu, zasílaní zpráv ve formátu MIME či zobrazování zpráv pouze z posledních dní.

Obr. 5 – Uživatelská nastavení parametrů stahování zpráv

V poslední části již nastavíte zda chcete stahovat plné kopie zpráv či pouze hlavičku a zda máte zájem o stahování příloh.

Pozn. Stahovat přílohy vřele nedoporučuji, sám jsem to opominul zrušit a moc jsem se divil jak dlouho trvá stažení emailů :o).

Obr. 6 – Parametrů stahovaných zpráv

Po ukončení konfigurace se již můžete připojit k internetu a vesele si stahovat či odesílat poštu třeba na pařezu v lese. Samotné stažení a odeslání emailů se již provádí tlačítkem Odeslat/přijmout poštu na spodní liště v programu Doručená pošta. Jen Vás opět na závěr upozorním, že náklady na připojení k internetu přes mobilní telefon se pohybují o jeden řád výše než náklady na připojení pomocí telefonu a analogového modemu.
Za zapůjčení kapesního počítače Hewlet-Packard Jornada 525 děkujeme firmě Moravia Consulting: