Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezdrátový standard 802.11n se blíží k realitě

13.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Bezdrátový standard 802.11n se blíží k realitě
27 společností zabývající se vývojem a výrobou WiFi komponent se spojilo dohromady, aby byl připravovaný standard 802.11n dříve na trhu s méně problémy a řádně standardizovaný. Enhanced Wireless Consortium (EWC), jak se spojení jmenuje,...
27 společností zabývající se vývojem a výrobou WiFi komponent se spojilo dohromady, aby byl připravovaný standard 802.11n dříve na trhu s méně problémy a řádně standardizovaný. Enhanced Wireless Consortium (EWC), jak se spojení jmenuje, hodlá tuto čtvrtou generaci 802.11 bezdrátového rozhraní popohnat až na 600Mbit/s.



Spojení bylo nutné, podobně jako u nástupce DVD, i zde byly vyvíjeny dva standardy 802.11n, jeden tvořila skupina World-Side Spectrum Efficiency (WWiSE), druhou skupinou byla TGnSync (např. Intel a Cisco). Nyní spolupracují spolu (narozdíl od vývojářů HD DVD a BluRay).

Mezi těchto 27 společností patří Airoha, Apple, Atheros, Azimuth, Broadcom, Buffalo, Cisco Systems, Conexant, D-Link, Gateway, Intel Corporation, Lenovo, Linksys, LitePoint, Marvell, Metalink, NETGEAR, Ralink, Realtek, SANYO, Sony, Symbol Technologies, Toshiba, USRobotics, WildPackets, Winbond a ZyDAS.

Požadavky na nový 802.11n jsou například tyto: vzájemná kompatibilita se staršími standardy 802.11a/b/g, přenos přes 600Mbit/s a nižší spotřeba (daná také kratším časem přenosu), vylepšená MAC vrstva, využití 2,4GHz a 5GHz pásem, podpora kanálů 20MHz a 40MHz, paralelní přenos přes jednu až čtyři antény, což zvýší robustnost sítí i přenosovou rychlost.

Zdroj: www.enhancedwirelessconsortium.org, news.softspedia.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.