Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitcoin Gold: nový fork se chce vymanit z područí těžařských společností

14.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Bitcoin Gold: nový fork se chce vymanit z područí těžařských společností
Na světlo světa se dostala další kryptoměna, která se oddělila od původního Bitcoinu. Jde o Bitcoin Gold a cílem lidí stojících za ní je napravit to, co vidí jako závažnou chybu v designu Bitcoinu. Jde o zvyšující se centralizaci danou působením velkých firem.
Se snahou něco změnit přišel na svět také Bitcoin Cash, kde šlo především o to, jakou velikost budou mít jednotlivé bloky v blockchainu. Bitcoin Gold je další verze, která se oddělila ze světově nejznámější kryptoměny a nejde o zcela novou platformu. Ta si tak zachovává transakční historii Bitcoinu, což znamená i to, že lidé automaticky získali tolik Bitcoin Gold, kolik mají na účtu původních Bitcoinů. 


Tvůrci Bitcoin Gold chtějí bojovat proti vzmáhající se centralizaci, a to ne samotné měny, což je z její podstaty nemožné, ale její těžby. Původní myšlenka byla taková, že tato těžba bude probíhat především na našich PC, což bylo možné do té doby, než se objevily specializované ASIC, které to zvládnou mnohem efektivněji než procesory i grafické karty. Cena Bitcoinu navíc v posledních letech neuvěřitelně vzrostla, a tak není divu, že se objevily celé těžařské farmy, jež přerostly v celé společnosti vytvořené čistě za účelem zisku pomocí těžby. Tyto společnosti tak získávají stále větší a větší vliv. 


Jak tedy chce Bitcoin Gold bojovat proti tomuto vývoji? V podstatě stejně jako měny odolné vůči specializovaným ASIC, jako je třeba populární Ethereum. Pro těžbu se tak bude opět nejlépe hodit PC hardware, na němž dnes těžba původního Bitcoinu už ani zdaleka nepokryje náklady na energii, alespoň taková je teorie. 

Bitcoin Gold k tomu využívá již známý algoritmus Equihash, který se uplatnil také v konkurenčním Zcash pro ten samý účel. Equihash spoléhá vedle výpočetního výkonu také na velký objem paměti, kterou ASIC zrovna neoplývají, zato operační a grafická paměť v moderních PC ano. Tvůrci Equihash uvádějí, že není uskutečnitelné optimalizovat paměťově náročné algoritmy na specializovaném hardwaru tak, jak je to možné v případě výpočetně náročných algoritmů. 

Proto by měly být měny jako Bitcoin Gold odolnější vůči specializovanému a masově nasaditelnému hardwaru, ovšem zda to bude platit i za pár let, to je otázka. Nyní už se ale tvůrci této měny dočkali první kritiky za to, že svou platební síť nejdříve provozovali několik týdnů sami, a vytěžili si tak sami pro sebe bez konkurence nové Bitcoin Gold. Zajistili si tak své portfolio do budoucna, a ostatním se akorát změnšil objem Bitcoin Gold, který budou moci vytěžit. 

Aktuálně je hodnota jednoho Bitcoin Gold těsně nad 200 dolary, což nestačí ani na Bitcoin Cash, natož pak na původní Bitcoin s jeho 6 až 8 tisíci dolary. Je to ale velice mladá kryptoměna, takže těžko soudit, kam se bude ubírat. Tak či tak, v oběhu je 16 milionů Bitcoin Gold, což nám dělá přes 3 miliardy dolarů v nové kryptoměně.