Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitcoin prvně překonal hodnotu $3000, Ethereum pak $400

13.6.2017, Milan Šurkala, aktualita
Bitcoin prvně překonal hodnotu $3000, Ethereum pak $400
Kryptoměny zažívají čím dál větší boom a odráží se to i na jejich hodnotě. Bitcoin letí poslední dobou strmě vzhůru a jeho cena poprvé překonala hranici $3000. Konkurenční měna Ethereum roste také a dostala se poprvé nad $400.
Těžba a obchodování s kryptoměnami jsou čím dál oblíbenější a dokládá to i ten fakt, že nové Radeony, které jsou pro těžbu kryptoměn dosti výkonným nástrojem, se docela těžko shánějí. Těžaři je v mnoha zemích prakticky úplně vykoupili. Také samotní výrobci karet přicházejí se speciálními edicemi upravenými pro těžbu bitcoinů a jiných kryptoměn. V kolotoči peněz se ale hodně projevují i obchodníci s těmito měnami.
 
Bitcoin logo
 
Pro zajímavost, počátkem roku stále jeden bitcoin něco přes $1000. 20. května už překonal hranici $2000 a nyní se poprvé dostal i přes $3000. Stalo se tak 11. května a v průběhu pondělního brzkého rána jeho cena vystoupala ještě kapánek výše, na $3041,36. Už před polednem spadla na zhruba $2650, aby se postupně pohybovala mezi $2800 až $2900. V okamžiku psaní tohoto článku je cena jednoho bitcoinu opět o něco nižší a dosahuje necelých $2670 (dle coindesk.com).
 
Bitcoin ale zdaleka není jediná kryptoměna na trhu. Jednou z dalších je Ethereum. Jeho cena začátkem roku nedosahovala ani $10, v průběhu soboty se ale poprvé dostala dokonce nad $400, přesněji $414,76. Přitom téhož dne začínala na hodnotě lehce přes $341. Po dosažení maxima ale cena opět spadla a nyní je necelých $369. Otázkou nyní zůstává, kam cena těchto kryptoměn ještě poroste (a zda vůbec) a také to, kdy tato bublina splaskne.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.