Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitcoin tvoří přes 50 % trhu s kryptoměnami

24.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Bitcoin tvoří přes 50 % trhu s kryptoměnami
Spousta kryptoměn "chtěla" sesadit Bitcoin z trůnu a stát se lepší alternativou, to se ale žádné nepodařilo. Spíše naopak. Po dvou letech si tato kryptoměna opět bere nadpoloviční většinu celého trhu s kryptoměnami.
Bitcoin byl první kryptoměnou a ačkoli mu lze vyčítat leccos (jako např. energetickou náročnost), stal se kryptoměnou, která navzdory velké konkurenci vládne trhu. Jako jedna z mála se používá i v platebním styku a po dvou letech (od dubna 2021) se opět dostala na nadpoloviční většinu trhu s kryptoměnami. Jeho celkový objem činí zhruba 1,16 bilionu USD a samotný Bitcoin si při ceně okolo 31 tisíc USD bere okolo 600 mld. USD (plus minus pár miliard).
 
Bitcoin
autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay)
 
To přesněji znamená, že se Bitcoin dostal na zhruba 51,7 až 51,8 % a prozatím spíše stoupá (překonání hranice 50 % se mu povedlo večer 19. června). Zde ještě připomeňme, že do začátku roku 2017 se Bitcoin držel vysoko nad 90 %, pak se ale začaly ve velkém objevovat i další kryptoměny, které zažehly kryptoměnovou horečku, než splaskla jedna velká bublina na přelomu roku 2017 a 2018. Pak Bitcoin spadl dokonce i pod 40 % (začátek roku 2018) a od té doby se pohyboval nanejvýš lehce nad 70 %. V posledních dvou letech byl ale trvale pod polovinou někde mezi 40 až 45 %. Jeho největší konkurencí je Ethereum, které se drží těsně pod 20% tržním podílem.
 
Vývoj tržního podílu Bitcoinu
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.