Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Spousta kryptoměn "chtěla" sesadit Bitcoin z trůnu a stát se lepší alternativou, to se ale žádné nepodařilo. Spíše naopak. Po dvou letech si tato kryptoměna opět bere nadpoloviční většinu celého trhu s kryptoměnami.
Bison (877) | 25.6.202314:56
Na SK sa neustále písalo o hodnote BTC 100 000$­-300 000$ , tie články úplne vymizli, aby sa autori neustále nestrápňovali, je to škoda, pretože to bola zábava, dnes je to naopak nuda, vrátia sa tieto články , alebo niekto vsadí na rubeľ? chce to v lete trocha zábavy, preto predajte zlato, akcie a nakupujte BTC už na jeseň kurz za 500 000$!!!
Odpovědět2  0
Choakinek (1607) | 25.6.202321:30
No, přes 100 000 USD už je jen otázka času. Vyšší cifry si neodvažuji odhadovat.
Odpovědět0  1
Choakinek (1607) | 24.6.20230:19
Pořád čekám na ten pád na nulu a stále ne a ne se dočkat ;­-­).
Odpovědět2  0
Karel Polívka (1098) | 24.6.202311:30
Nějak se to vnímání hodnoty Bitcoinu posunulo, pokud je teď už úspěch to, že cena nesklesla na 0 :­-D
Odpovědět4  0
Choakinek (1607) | 24.6.202312:06
Já se jen vžil do role nepřítele Bitcoinu :­-­).

Co se týče mé pravé role, tak musím říci, že to je SUPER úspěšné ;­-­).

Když si vezmeme, že minimum z počátku roku 2019 bylo cca 3000 EUR a lze­-li období konce roku 2022 považovat za další minimum, které bylo cca 15 000 EUR, máme tu pětinásobný nárůst minima za cca 3 roky. Neuvěřitelné :­-­).
Odpovědět2  0
Jirka-77 (1144) | 24.6.202312:50
Zatím to chápu tak, že pokles na nulu očekávají někteří z těch co o Bitcoinu skoro nic nevědí.
Bitcoin je hodně nezvyklá věc a peníze taky. Většina lidí u státních peněz ještě věří na krytí zlatem a je těžký chápat peníze, které to krytí nemaj. Líp penězům rozumí obyvatelé států, kde jsou na velkou inflaci zvyklí.
Odpovědět3  0
Choakinek (1607) | 24.6.202313:00
To je pravda.

Pravděpodobně jedna z největších katastrof vyspělého světa je úroveň ­"gramotnosti­" široké veřejnosti týkající se filozofie peněz. Ta je skutečně naprosto katastrofální!
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1144) | 24.6.202315:37
Já to můžu potvrdit na sobě. Peníze a ekonomika celkově mě nikdy nezajímaly. Bral jsem to vše jako nezajímavý vymyšlený pravidla na rozdíl od fyzikálních zákonů. O Bitcoinu jsem si roky myslel že je to nějaký nesmysl, že si lidi na počítači vyráběj peníze. Teprve až jsem se k tomu nějako dostal a trochu si to nestudoval lepšíma článkama a hlavně sledováním videí, tak jsem trochu pochopil co to jsou peníze a jak fungují, proč jsou horší a lepší, jaký maj mít vlastnosti. Takže před pár rokama jsem byl v tom všem takhle mimo, jako je většina lidí. V jiných státech jsou na tom se znalostma opravdu líp, než v naší klidný civilizaci. Lepší znalosti maj v západní evropě nebo v americe, kde jsou dlouhodobě víc zvyklí na investice a pak v těch chudých státech zvyklých na hodně špatný peníze. U nás má Bitcoin určitě vyjímečný podíl na zlepšení té finanční gramotnosti, protože Bitcoin nejde chápat bez chápání ekonomiky a peněz.
Odpovědět2  0
Choakinek (1607) | 24.6.202318:11
Krásný komentář :­-­).
Odpovědět0  0
Vlado70 (60) | 24.6.202316:37
Štátne peniaze sú kryté silou štátnej ekonomiky. Dane , schopnosťou ekonomiky vyrábať a predávať tovary.
Ale stále neviem čím je krytý Bitcoin?
Odpovědět0  1
Akuh (1106) | 24.6.202317:22
Tenhle nesmyslnej blud se šíří celkem často. To jako příjdeš do ČNB, že chceš vyplatit krytí a oni ni navážej kousek ekonomiky jako salám v obchodě?

Hodnota státních peněz stojí pouze a jenom na důvěře v tu měnu. Důvěru ve měnu se staví na důvěře ve stát, ale je to jen a pouze důvěra. Pokud se ztratí důvěra ve měnu, zažiješ hyperinflaci i když se ekonomika nesníží ani o zlomek výkonu.
Odpovědět2  0
Akulacz (253) | 24.6.202323:10
Tohle je ale velmi podobný blud...
Pravda, jedná se také o důvěru, ale v to, že někdo bude produkovat nějaké reálné hodnoty, které mohou lidé dále směnit za jiné reálné hodnoty­(komodity, produkty, služby­) Ano je to on řád horší než než to zlato... Ale není pravda, že může jen tak přijít hyperinflace. Ta přijde buď když se když přijde nějaký extrémní vnější vliv, například válka ať už skutečná nebo obchodní, nebo pokud ten stát hospodaří opravdu špatně a tiskne ­"papírky či nuly­" ve velkém. Ale stále jsme v řádu vyšších procent i dnes kdy hospodaří hodně špatně...
Trochu hůř jsou na tom akcie, také by měly zohledňovat výkonnost podniku a být tak navázány na nějakou reálnější hodnotu, jen jsou mnohem snadněji ovlivnitelné a výkyvy jsou tu větší.
Budu rád rád když mi osvjetlíte v čem je to kouzlo coinů. Ano základ je podobný, někteří lidé se domluvili že to má nějakou hodnotu to je podobné, to že je dané určité množství eliminuje inflaci. Ale podložené to je pouze důvěrou v důvěru, pokud by se nepřicházeli noví investoři, a nesypali do toho ty nedůvěryhodné papírky, tak předpokládám že by docházelo pouze ke kopírování nějaké průměrné inflace, pokud by nedocházelo k nějakým vnějším vlivům. Bohužel tady je vnějším vlivem kdejaký Franta či Elon co má dostatečný počet následovníků a když se blbě vyspí a s kocovinou vyplodí nějaký post, tak způsobí paniku a volatilita tu bývá ještě horší než na tom akciovém trhu, kde je aspoň pseudoreálný základ.
V případě nějaké krize, bude hodně záležet co přijde a podle toho se jen určí pořadí ve kterém budou tyto pseudohodnoty hroutit.
Pokud pak pominu investiční­/spekulativní funkci coinů, tak jediný smysl to dává pokud žijete v nějakém nestabilním prostředí a chystáte se prchnout do nějakého stabilnějšího.
Třeba se jako prostý flájboj Eda mýlím a určitě se rád dozvím o co stabilnější základ coiny mají proti fiat měnám...

Odpovědět1  0
Akuh (1106) | 25.6.20232:53
Vůbec nezáleží na tom zda jsou hodnoty vyprodukovány, ale na tom zda ti je někdo za tu měnu ­(a za kolik jejich jednotek­) prodá.
Já nepsal že hyperinflace může přijít jen tak, to my podsouváš, já jsem psal že příjde pokud se ztratí důvěra ve měnu. Vůbec nic jsem nepsal o tom co může způsobit ztrátu oné důvěry. Vysvětloval jsem závislost k důvěře. Nikoliv příčiny ztráty důvěry. Je sice hypoteticky možné že se všem ˇčechům bude dnes zdát zlí sen o koruně a kompletně v ni ztratí všichni důvěru, načeš by nastala hyperinflace, ale je to silně nepravděpodobné. Mohl bych popsat příčiny pravděpodobnější, ale o tom nebyl můj předchozí příspěvek.

Stabilita všech spekulativních aktiv, včetně dnešních měn ­(fiat i btc­), které jsou nejčistší formou spekulace, protože je nikdo nedrží že je použije jako takové, ale pouze za účelem že spekuluje že si za ně za nějakou dobu něco koupí, je dána rozšířeností, koncentrací a důvěrou těch držitelů. Fiat peníze jsou rozlezlé po celé ekonomice, korunu drží 10 milionů lidí od malých částek po vysoké a hromada z nich tomu věří natolik, že chce v koruně mít rezervy pro případ že by se něco stalo. Pokud někdo něco plácne na twitteru, obvykle nezpanikaří významná část držitelů a nepohne se prudce nabídka ani poptávka a tedy nezvedne se prudce volatilita prostě proto že většina spekulantů co spekulují že si za úspory v korunách za rok koupí třeba ledničku si ten tweet ani nepřečtou. Ale ne že by ale ten ­"tweet­" neměl vůbec žádný dopad na důvěru, viz situace s jmenováním současného guvernéra ČNB, kdy byl silný tlak na pokles důvěry v korunu, byl tak velký že ČNB musela začít ­"pálit­" své rezervy aby uměle zvedla poptávku a stabilizovala cenu.
Bitcoin oproti tomu má menší zastoupení skálopevně věřících držitelů, u bitcoinu se jim říká hodleři. Jejich počet postupně roste a rekrutují se z těch kteří bitcoinu ještě nevěří. Bitcoin je tu relativně ktátce a nemá nefér výhody v prosazování, takže jeho volatilita klesá pomalu, ale klesá. Viz bitcoin volatility index. Je pravda že v 2020 bylo sice narušení onoho klesajícího trendu, ale podívej se co se v tu stejnou dobu dělo se zlatem a uvidíš že to bylo způsobeno velkým vnějším zásahem kterej vcelku extrémě zatočil i se zlatem, a na jeho poměry lze pozorovat pohyb i třeba na japonském jenu....

Pokud mluvíš o cryptu obecně, je to úplně jiná řeč než když je řeč o bitcoinech. Bitcoin má výrazně větší koncentraci ­"hodlerů­" je v cryptu. Ostatně, crypto je fakticky jen rychlí kasíno. V případě bitcoinu ale už ne. Ono uprchnutí není ani zdaleka jediná jeho funkce, nevím jak přesně teď, ale v roce 2017 byla třetina lidí bez bankovního účtu, bitcoin řadě z nich v tomto pohledu pomáhá, když lidé mohou rychle a efektivně platit věci jako osivo, nebo splátky půjček, či účtů ­(uvádím příklady o kterých jsem slyšel že se skutečně staly­) a na druhou stranu dostávat zaplaceno za práci bezpečným způsobem. Což ocenila řada Afghanských žen, které by jinak neměly jak ochránit své přijmy.
Z pohledu lidskoprávních funkcí slouží v ochraně transakčního soukromí, kde fiat měny absolutně katastrofálně selhaly co se týče elektronických pateb a nemají tak sebemenší morální ospravedlnění pro svoji existenci v elektronické formě, protože se staly nástrojem porušováním základních lidských práv ­(právo na soukromí­) nejen v totalitních zemích, ale i zde. Například, před dostatečným rozšířením bitcoinu musely lidskoprávní aktivisti pašovat peníze pro organizátory protestů zašité v oblečení, což naštěstí již s bitcoinem není nutné, Alex Gladstein z Human Right Fundation tuším zmiňoval protesty proti běloruské vládě jako příklad.
Abych byl zcela přesný, je nutno říct že soukromí na bitcoinu je možné, relativně snadno dostupné, ale není automatické
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 25.6.202313:26
Základem peněz bylo tisíce let používané zlato. Státní peníze byli do roku 70 kryté zlatem, pak se to zrušilo. Už před zrušením ekonomové chtěli inflaci a tak krytí ředili až se rozhodli krytí zrušit úplně. Krytí státem, nebo nějakou výrobou, nebo ekonomikou, to není krytí. Tyhle věci hodnotu nepodrží. Peníze prostě od roku 70 kryté nejsou, protože peníze fungují i bez krytí. Třeba takové zlato má svou hodnotu z většiny dané tím že to jsou dobré peníze a ne tím že má hodnotu pro techniku. Zlato mělo hodnotu tisíce let do minulosti, kdy nebylo technicky využité, ale ekonomicky už ano. Díky své vzácnosti to jsou dobré peníze, akorát dnes bysme u peněz ještě chtěli možnost posílání přes internet a to u zlata nejde, nebo uložení v kapse bez utrhnutí kapsy.
Peníze teda krytí nepotřebují, ale potřebují mít dobré vlastnosti peněz, teda hlavně tu vzácnost, kde se nestane jednou za 50 let nějaká šílená inflace. Kromě těch známějších ekonomů je i druhá skupina, která řízenou inflaci 2 % neuznává, proto vznikl Bitcoin. Má teda ty požadovaný vlastnosti, ale nemá zatím schopnost ­"účetní jednotky­" kvůli velké volatilitě. Ona ta volatilita je u všeho, akorát ne tak velká, tady je velká díky tomu že to jsou mladé peníze s malou tržní kapitalizací, teda celkovou hodnotou všech Bitcoinů. V tom je zlato na tom o moc líp. Bitcoin tak dnes nebude jako účetní jednotka, ale už je udržitel hodnoty, takže některé funkce peněz už má funkční, teda nějak, protože kdo by chtěl Bitcoin prodat po roce, tak může dost prodělat. Kdo počítá s držením několik let ­(4 a více­) tak nemá moc problém s volatilitou.
Odpovědět0  0
Budman (261) | 24.6.202323:55
Jenže důvěru v měnu ­(zvláště v nějakou z těch pevných­) nenarušíte jedním tweetem nebo spekulací relativně malé skupiny investorů, u BTC stačí, aby Elon ráno napsal nějakou volovinu a večer máš hodnotu o 1­/3 menší... Jako vydělat se na BTC dá, ale je to spíše pro spekulanty než pro běžné investory

Mimochodem se tu prsíte tím, že je teď minimum BTC 15k oproti dřívějšímu 3k, ale to, že ještě před 3 lety většina z Vás vykřikovala, jak do vánoc prolomí BTC 100k a poroste dál ­- o tom už nemluvíte ;­-)
Odpovědět3  0
Jirka-77 (1144) | 25.6.20231:12
O těch 100k teď asi nebyl důvod mluvit. Teď se tady řešili spíš základní věci, hlavně se na to nikdo neptal. 100k byl odhad omezené skupiny, kteří tím odhadem žijí, prostě celý roky odhadují vývoj ceny a teď se tam připletlo hezký celý číslo. Odhad občas vyjde, občas ne. Serióznější odhady jsou dlouhodobý vývoj, kde se nemusí počítat s jednotlivými výkyvy ceny díky konkrétním událostem. 100k se teda odkládá na příští větší růst. Z dlouhodobého pohledu cena roste, krátkodobě má výkyvy nahoru dolu díky velké volatilitě, která se dlouhodobě snižuje množstvím peněz v Bitcoinu a množstvím majitelů, stejně tak se snižuje vliv jednotlivých lidí.
Odpovědět0  1
Akulacz (253) | 25.6.20231:44
O nule taky nebyl důvod mluvit a stejně se tak hned na začátku diskuze stalo a je to krásně kulaté číslo které nezkazí žádná jednička ani jiné rušivé elementy...
Ano cena roste, ale tam jsou jen dvě možnosti, buď se tam ukládá velké množství nedůvěryhodné a bezcenné fiat, nebo roste­(pulzuje­) bublina. Problém vidím v tom že ten příliv nových investorů může tu volatilitu naopak zvýšit, jelikož tam nacpe prachy kdejakej Jouda, kterej se při jakémkoliv větším výkyvu posere a co se bude dít dále při dostatečném počtu joudů vám snad dojde, nehledě na to že na joudy mohou mít prohlášení některých lidí ještě větší vliv.
Odpovědět2  0
Akuh (1106) | 25.6.20233:12
Na kdejakýhou joudy ty prohlášení zas tak velkej vliv nemají, ty maj na speciální joudy, jakou jsou Muskovi fanoušci a i ti se dost znecitlivěli. Je pravda že prudký nárůst krátkodobých spekulantů nad hodlery by zvedl volatilitu, ale nutno podotknout že díky blackrocku se nezvedne jen počet krátkodobých spekulantů, ale zvedne se i důvěru lidí a přirostou i hodleři minimálně v absolutních číslech, ale snad i v relativních.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 25.6.202314:03
Jo to se samozřejmě můžeme bavit o 100 k i o nule, stačí že někdo s tím chce začít. Já jen reagoval na připomínku že o 100k nemluvíme. Jako proč by o tom někdo z nás měl automaticky začít mluvit? :­-­) Kdo o tom chce něco slyšet tak o tom musí začít.
Na víc je možné že tady v diskuzi není nikdo kdo tvrdil že do těch vánoc 100k bude.
Třeba já si těch odhadů všímal a tak jsem to bral že to tak být může, ale jistotu do těch vánoc jsem neviděl. Asi hodně bitcoinerů ty odhady nebere vážně a investují pravidelně. To je jak předpověď počasí. Někdo na jaře odhadne že do léta už nebude mrznout a může to být už dost pravděpodobný, ale taky do léta ještě náhodou mrznout může.

"Problém vidím v tom že ten příliv nových investorů může tu volatilitu naopak zvýšit...­"
Ano někteří lidi se tak chovaj a ten vliv na volatilitu maj, to je pravda, ale už investují i velké firmy, které tam cpou denně nebo hodinově spousty peněz, vyjímečně už i některé chudé státy, dál spousta pravidelných investorů a volatilita se časem snižuje, aspoň z dlouhodobějšího pohledu. Důvod je zatím nízká tržní kapitalizace a porovnání je vidět, stačí se podívat na volatilitu Bitcoinu třeba před deseti lety.
Já znám slovo volatilita jen díky Bitcoinu. Musel jsem to na začátku řešit, ale dnes už mě nevadí.
Odpovědět0  1
drak3go (39) | 25.6.202311:00
Já pořád čekám, kdy bude Bitcoin user­-friendly, tzn. aby s ním dokázal v běžném životě fungovat i průměrný Pepík a stále ne a ne se dočkat. 😉😆
Odpovědět2  0
Akuh (1106) | 25.6.202313:17
Tak jestli čekáš kdy bude bitcoin core a nějakej LN routing node na týhle úrovni, to jsou infrastrukturní projekty, který na to necílí.
Jestli čekáš až pro koncovího uživatele to bude na týhle úrovni, tak HW wallet na rý úrovni jsou vcelku dávno, a LN vlastně taky. Zatím jsem neviděl nic jednoduššího než bitlifi...
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 25.6.202314:06
Já nečekám :­-­) Nepotřebuju ho denně použít.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.