Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitcoin za $19000 byl asi velkou manipulací burzy Bitfinex

16.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Bitcoin za $19000 byl asi velkou manipulací burzy Bitfinex
Podle studie uznávaného odborníka na podvody na finančních trzích Johna Griffina byl obrovský růst hodnoty Bitcoinu na sklonku minulého roku z velké části obrovskou machinací kryptoměnové burzy Bitfinex.
Pokud jste se divili, jak se mohl Bitcoin a další kryptoměny dostat na tak obrovské částky na konci minulého roku, tak pro vás má možná John Griffin, odborník na podvody na finančních trzích z Univerzity v Texasu, a jeho student Amin Shams asi odpověď. Za polovinu nárůstu ceny totiž podle nich může kryptoměnová burza Bitfinex, která je z Hong Kongu a registrována je pak v Karibiku.
 
Bitcoin Tether
 
Vše je spojeno s kryptoměnou, o které jste možná nikdy ještě neslyšeli. Jmenuje se Tether a podle jejích tvůrců má být tato kryptoměna kryta dolarem v poměru 1:1, přičemž dnešní trh s Tetherem má mít objem 2,5 miliardy dolarů. Tvůrcům se ale nikdy nepodařilo dokázat, že by tato měna byla skutečně kryta dolarem. Její využití na trhu kryptoměn bylo díky vazbě hodnoty na dolar spíše na pozadí toho všeho. Pokud jste na Bitfinexu nebo některých jiných burzách měnili kryptoměny za dolary, ve skutečnosti to dolary nebyly, ale šlo o Tether. Teprve při skutečném výběru na reálný bankovní účet došlo ke konverzi na dolary, nicméně interní peněžní "dolarové" toky byly obvykle tetherové. 
 
Studie se právě zaměřila na vztahy toků Tetheru a jiných kryptoměn, přičemž zjistila, že když Bitfinex začal do systému pumpovat Tether a nakupovat za něj Bitcoiny, uměle tak zvyšoval jejich cenu. Analýzou blockchainů kryptoměn došli k tomu, že až polovina nárůstu hodnoty Bitcoinu (a posléze i jiných kryptoměn) následovala velmi rychle poté, co se objevilo nebývale velké množství nákupů pomocí Tetheru.
 
Manipulaci sice nemohou vědci dokázat, je zde ale jasně viditelný vzor. Vše podporuje také fakt, že za Bitfinexem i Tetherem stojí CEO Jan Ludovicus van der Velde. Bitfinex přestal "tisknout" Tether počátkem tohoto roku a je vidět, že kryptoměny jsou celou tuto dobu mnohem stabilnější než do konce loňského roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.