Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blíží se 30 výročí nevyžádaných e-mailů

28.4.2008, Jan Vítek, aktualita
Blíží se 30 výročí nevyžádaných e-mailů
Slavit asi není co, ale můžeme si alespoň připomenout, že dne 2. května 1978 byl odeslán na tehdejším Arpanetu první hromadný nevyžádaný e-mail. Reakce adresátů byla rychlá a Gary Thuerk si ji za rámeček asi nedal, i když opravdu potrestán...
Slavit asi není co, ale můžeme si alespoň připomenout, že dne 2. května 1978 byl odeslán na tehdejším Arpanetu první hromadný nevyžádaný e-mail. Reakce adresátů byla rychlá a Gary Thuerk si ji za rámeček asi nedal, i když opravdu potrestán nijak nebyl a dokonce mu jeho e-mail přinesl i nějaký zisk.



Označení spam se objevilo o něco později a důvod, proč se tak nevyžádaným e-mailům začalo říkat, není jasný. Asi nejrozšířenějším je spojení se skečem o spamu britských Monty Python a originálně jde o složené podstatné jméno ze slov spiced ham.

Nyní je dle stránek Spam Unit celosvětový počet denně odeslaných nevyžádaných e-mailů asi 100 miliard, zatímco v roce 2005 to bylo "jen" 25 miliard. A John Aycock v článku z New Scientist píše, že spam nejspíše zůstane problémem, dokud se bude e-mail stále využívat. Veškeré pokusy o jeho eliminaci, či aspoň zredukování, zatím zkrachovaly. Je to především zákon CAN-SPAM, který byl kongresem USA schválen v roce 2003 a nutil firmy i jednotlivce dodržet určité zásady, aby mohli rozesílat hromadné e-maily, které navíc musí dát adresátům možnost se ze seznamu firmy vyškrtnout. Tehdy Bill Gates prý předpovídal Internet bez spamu do roku 2006.

Zdroj: TG Daily, AskOxford