Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blíží se elektronický předpis?

11.2.2003, Petr Hájek, článek
Blíží se elektronický předpis?
eMaily, eKnihy i eBankovnictví, to vše jsou běžné a nedílné součásti našeho života, nad kterými se dnes již nikdo v údivu nepozastavuje. Dle soudu Medco Health Solutions a e-Prescribing & Mobile Computing konference konané minulý týden v Bostonu, přišel čas i na ePředpis - vždyť chybně napsané a vybrané papírové recepty způsobují jen v Americe na 7000 úmrtí ročně.
E-prescribing, používající handheldy v kombinaci se softwarem na PC ke generování předpisů elektronickou cestou, je považován za v brzké době realizovatelný zlepšovák, který by mohl odstranit v podstatě všechny problémy, které jsou běžně spojené s papírovým předepisováním - včetně hrubých léčebných chyb (např. automatické hlídání alergií na určité složky), špatně přečtený pověstný "doktorský" rukopis a nemálo problémů by určitě vyvstalo lidem, kteří recepty zneužívají k drogově-kuchařským účelům. Také by se při předepisování ověřovala shoda s databází medikamentů (vlastně hlídání překlepů).

Pouze v Americe zemře ročně na 7000 lidí vinou špatně napsaného receptu a každý rok proběhne nejméně 150 miliónů telefonátů od magistrů luštících nepříliš srozumitelné či vícesmyslné recepty. Celých 88 % doktorů říká, že buď oni nebo jejich personál tráví spoustu času telefonováním a vysvětlováním podobných nedorozumnění. Takovýto průměrný hovor trvá 8 minut a lékaře přijde na 200 USD týdně v nákladech na ztracený čas - svůj i personálu.

Zatím tuto metodu předepisování používá pouze 13 % lékařů, ale 78 % z nich si myslí, že během příštích 7mi let bude předepsána elektronickou cestou nejméně polovina všech předpisů.

75 % všech doktorů se domnívá, že snížení (až eliminace) hrubých omylů při předepisování a ušetření času, budou dvě nejvýznamnější výhody této metody. Přehled užívání a kompletní předpisová historie skončily třetí. 44 % se domnívá, že to vylepší vztah doktor/pacient a 40% vidí přínos ve snížení ceny.

Jako největší bariéru zabraňující urychlené implementaci vidí doktoři z 81 % cenu zařízení, 40 % se hrozí času, než novou metodu technologicky zvládnou.

Mimochodem, taková perlička na závěr, jistě znáte historky o lékařích píšících tak, že by se za to styděl i kocour, tito ovšem omlouvají svůj škrabopis roztěkaností mysli, starostmi nad pacienty a nedostatkem času. Téměř polovina dotazovaných doktorů hodnotí svůj rukopis jako "průměrný až excelentní" a dalších 30 % se domnívá, že je "průměrný". Pouze 7 % lékařů sebekriticky přiznalo, že jejich rukopis je "bídný".

Tak se nedivte, až Váš obvoďák vytáhne z kapsy zánovní Sony Clié...