Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blíží se první Pocket PC se čtvercovým displejem?

16.12.2004, Petr Hájek, článek
Blíží se první Pocket PC se čtvercovým displejem?
Když se během letošního jara objevil operační systém Windows Mobile 2003 Second Edition, jeho podpoře VGA rozlišení a rotace displeje se dostalo mnohé pozornosti. Nyní se podle všech náznaků schyluje k uvedení prvního přístroje vybaveného podporou další, zatím neviděné, vlastnosti OS - čtvercovým displejem.

Rozruch způsobila zpráva objevivší se na tomto webu, kterou údajně odeslal jeden z největších softwarových prodejců, Handango, developerovi a bloggerovi jménem Darryl Burling. Ve volném překladu tam stojí něco jako: "Připravujeme speciální marketingový plán pro aplikace podporující nové displeje Pocket PC čtvercového tvaru. Jsou Vaše aplikace uzpůsobeny běhu na jinak orientovaném displeji? Jestliže ano, pošlete prosím rychlou odpověď se jménem firmy a výpisem Pocket PC programů."

Již je tedy zřejmé, že se na trh blíží první zařízení podporující nová, doposud nevídaná rozlišení, zatím se však stále spekuluje, zda to bude přístroj s rozlišením 240 x 240 pixelů nebo 480 x 480 obrazových bodů, OS Windows Mobile 2003 Second Edition totiž podporuje rozlišení obojí. Osobně jsem toho názoru, že podobně jako u ostatního PDA lowendu a higendu se budou vyskytovat rozlišení obě, v "masovějších" přístrojích za levnější peníz bude menší, v mašinkách pro fajnšmekry docela určitě větší.

Jelikož Pocket PC používají již řadu let portrétový tvar displeje, nabízí se otázka, proč je vlastně čtvercový displej potřeba? Po letmém pohledu na obrázek níže vám to již musí být zcela určitě jasné - je na něm HP iPAQ h4355 a jak vidíme, jeho velikost je značná a naprosto nekapesně nehandheldová. V případě, že by byl při jeho projektování použit čtvercový displej, by samozřejmě rozměry PDA byly mnohem snesitelnější.




Zdroj: Brighthand