Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blue Origin vyvinul metodu výroby solárních panelů z měsíčního regolitu

24.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Blue Origin vyvinul metodu výroby solárních panelů z měsíčního regolitu
Společnost Blue Origin říká, že našla recept na to, jak na měsíčním povrchu vyrábět elektrickou energii. Mělo by to být pomocí solárních panelů, nicméně ty nepoveze ze Země, ale vyrobí je přímo na místě z tamních surovin. Měla by stačit energie a regolit.
Blue Origin, společnost Jeffa Bezose, vyvinula zajímavou metodu výroby solárních panelů. Ta by se měla používat na měsíčním povrchu a její hlavní výhodou je to, že by využívala místních surovin. Projekt se jmenuje Blue Alchemist a šlo by o výrobu panelů pomocí elektrolýzy roztaveného měsíčního regolitu (horniny). Test provedli na simulaci měsíčního regolitu a výsledkem elektrolýzy by mělo být železo, křemík a hliník, což by bylo využito k výrobě panelu, drátů i ochranného skla (bez něj by panel vydržel v řádu dní). Odpadním produktem by byl kyslík, který se dá použít pro pohon a podporu života.
 
Blue Alchemist
 
K procesu je potřeba velmi vysokých teplot přes 1600 °C, takže jsou zde i nemalé vstupní náklady, nicméně výsledné panely by pak měly dlouhodobě vydržet podmínky na měsíčním povrchu a produkovat solární elektrickou energii minimálně po dobu jedné dekády. Výhodou je, že proces nemá uhlíkové emise, nespotřebovává žádnou vodu ani jiné chemikálie. Hovoří se o tom, že by se myšlenka tohoto procesu dala využít i pro zemské účely.
 
Blue Alchemist
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.