Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth na vzdálenost 30 km

7.7.2007, Pavel Boček, aktualita
Bluetooth na vzdálenost 30 km
Světový výrobce bezdrátových technologií, kalifornská společnost Wireless Cables (obchodní název je AIRcable), představila unikátní bluetooth anténu standardu 2.0 jejíž hlavní potenciál spočívá v obrovské vzdálenosti, na kterou může přenášet...
Světový výrobce bezdrátových technologií, kalifornská společnost Wireless Cables (obchodní název je AIRcable), představila unikátní bluetooth anténu standardu 2.0 jejíž hlavní potenciál spočívá v obrovské vzdálenosti, na kterou může přenášet data. 9dBi všesměrová anténa je schopná přenášet signál na vzdálenost dvou kilometrů, 18dBi směrová anténa pak až na vzdálenost 10 km. Při spojení dvou antén je možno antény umístit až třicet kilometrů od sebe. Směrová anténa však musí být odborně a napevno namontovaná technikem.



18dBi anténa stojí 129 amerických dolarů, což je na takový kus techniky poměrně málo, vezmeme-li v potaz, že obdobné přístroje jsou schopny signál kvalitně přenést na vzdálenost nějakých deset metrů. AIRcable Host XR signál přenese na vzdálenost třísetnásobnou a k tomu dokáže zesílit signál slabých zařízení jako např. mobilní telefony tak, že jsou schopny komunikace na vzdálenost řádově stovky metrů.

Zařízení využívá technologie AIRcable Bluetusk pro spojení na dlouhou vzdálenost. Anténa je připojitelná přes běžný USB konektor a nevyžaduje externí napájení. Díky kompatibilitě se systémy Windows, Mac OS i Linux se výborně hodí např. pro videohovory pomocí Skype přes celé město.

Zdroje: Fudzilla, Wireless Cables