Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boeing Starliner míří na odpaliště, kolik bude stát jedno místo?

25.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Boeing Starliner míří na odpaliště, kolik bude stát jedno místo?
Boeing CST-100 Starliner má stále ještě před sebou první ostrý start, v němž bude bez posádky vyslán k Mezinárodní vesmírné stanici. Tento test má proběhnout ještě letos, a tak Starliner už zamířil na odpaliště. 
Do cíle s vidinou možnosti vynášení astronautů na oběžnou dráhu tak už spěchá jak Boeing CST-100 Starliner, tak SpaceX Crew Dragon, který už má ostatně zmíněný test s vysláním dálkově řízené lodi k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dávno za sebou. V jeho případě ale nastaly problémy při pozemní zkoušce motorů Superdraco záchranného systému, takže obě firmy jsou na tom víceméně stejně a obě mají šanci vypustit loď s astronauty jako první. 
 
 
Jak vidíme na fotografii, Boeing Starliner už je v zařízení NASA na Mysu Canaveral, kde bude nasazen na raketu a ještě do konce tohoto roku by se měl nakrátko připojit k ISS. Pro Boeing tak jde o závěrečnou hlavní zkoušku, přičemž SpaceX také ještě nemá hotovo. Nedávno úspěšně otestovala motory Superdraco, ale ještě ji to čeká při ostrém startu rakety. 
 
Starliner je založen na velitelském modulu z éry programu Apollo, ale pochopitelně jde o nový design, a to s kapacitou sedmi míst pro posádku. Nejdříve v něm poletí jen jeden pasažér, a to umělý panák zvaný Rosie. SpaceX si vybralo Ripley dle hlavní hrdinky z Vetřelce, zatímco Rosie je ikona představující všechny ženy, které se v USA dostaly do těžkého pracovního procesu v továrnách, docích, atd. 
 
Aktuálně je start Starlineru naplánován na 17. prosince, přičemž Boeing využije raketu Atlas V firmy United Launch Allinace. SpaceX má v tomto ohledu velkou výhodu, neboť využívá vlastní rakety Falcon 9, z velké části znovupoužitelné, díky čemuž bude moci nabídnout nejspíše velice podstatně nižší cenu než Boeing. 
 
Dle nedávné zprávy z NASA Office of Inspector General (IOG) by totiž jedno sedadlo ve Starlineru mohlo NASA přijít až na 90 milionů dolarů, zatímco SpaceX si má říci o 55 milionů dolarů. Boeing tak může NASA vyjít dokonce i dráž než služby ruských Sojuzů, neboť jedno sedadlo v nich NASA aktuálně přijde na 85 milionů dolarů, a to se v Sojuzu najdou jen tři místa. 
 
Firmy SpaceX i Boeing by mohly své první astronauty vypustit na orbitu na začátku příštího roku a pokud vše půjde i nadále dobře, v létě odstartuje běžný provoz.